Lale: Očekujemo kazne i nova hapšenja osumnjičenih za zločine nad Srbima

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale pozdravio je hapšenje zloglasnog „komandanta Igmana“ Vahida Alađuza i još četvorice osumnjičenih za brojne ratne zločine počinjene u logorima na području ilidžanske mjesne zajednice Hrasnica u ratnom periodu.

On je dodao da je spisak odgovornih za zločine počinjene u hrasničkim logorima mnogo duži od ovih pet koji su juče uhapšeni.

Lale kaže da su među logorima za Srbe u Sarajevu najmonstruozniji zločini počinjeni u hrasničkim logorima, u kojima su zatvorenici doživljavali nezamislive strahote, mučenja i ponižavanja.

„Svim logorašima na tom području Alđuz je poznat po monstruoznim zločinima koje je činio i naređivao u logoru u objektu osnovne škole `Aleksa Šantić`, zatim u samačkom domu, nedovršenoj stambenoj zgradi, atomskom skloništu, svlačinici stadiona, garažama u Hrasnici zatim na Butmiru, u Sokolović Koloniji, na Igmanu, a dolazio je i u logor `Silos` u Tarčinu. I svuda je bio poznat po specifičnim torturama i mučenjima“, rekao je Lale.

Prema njegovim riječima, za potrebe tadašnje muslimanske komandne elite u Hrasnici korišteno je nekoliko srpskih stanova za silovanje Srpkinja, a vlasnici tih stanova bili su u logorima ili su uspjeli ranije napustiti Hrasnicu.

On ističe da je Alađuz kao komandant u 4. motorizovanoj brigadi takozvane Armije RBiH zajedno sa muslimanskom policijom i civilnom vlašću formirao više logora na području Hrasnice u koje su nezakonito zatvarali, držali, mučili i ubijali srpske civile od kojih je veći broj podlegao torturama ili ubijen.

Lale tvrdi da je lista onih koji su činili zločine nad Srbima u hrasničkim logorima mnogo duža i da logoraši očekuju nova hapšenja i procesuiranje tih počinilaca, čija su imena poznata.

On ističe da su logoraši spremni da svjedoče o torturama koje su pretpjeli, a koje su bile svakodnevne i različite.

Lale je naveo primjere mučenja logoraša Zdravka Gligorevića iz Bradine i medicinske sestre Brankice Lakić iz Travnika.

„Nakon zarobljavanja i premlaćivanja, Gligorevića su monstrumi zatvorili u metalni kavez za životinje i izložili ga na hrasničkom trgu, gdje su ga prolaznici tukli, pljuvali, psovali, mokrili po njemu, iživljavali se na razne načine i podlegao je od tih mučenja. Njegovo tijelo ekshumirano je nakon rata“, prisjeća se Lale.

Za Brankicu Lakić kaže da je radila u MUP-u u Travniku i da se nepoznatim i čudnim okolnostima našla u Hrasnici na početku rata.

„Prema našim saznanjima i podacima, nju su zatvorili i naizmjenično silovalii, a zatim tukli i krajnje isrpljenu ubili krajem maja 1992. godine. Njeno tijelo ekshumirano je nakon rata iz grobnice u Glavogodini“, dodao je Lale.

On ističe da se traže još desetine Srba nestalih iz logora u Hrasnici i da je samo manji broj ekshumiran iz novoformiranog groblja za Srbe u toku rata u Hrasnici.

Lale je ponovio da su preživjeli logoraši spremni da svjedoče u ovim predmetima i da očekuju da će i ostali počinioci zločina nad Srbima u Hrasnici biti privedeni, procesuirani i dobiti zaslužene kazne, ali i da će Sud BiH napokon, osim pojedinačne, utvrditi i kolektivnu i komandnu odgovornost za kontinuirane zločine nad Srbima u toku rata na području Hrasnice, Butmira, Sokolović Kolonije i Igmana.

Pripadnici Sipe uhapsili su juče na području Sarajeva pet lica osumnjičenih za ratne zločine nad više od 100 srpskih civila, saopšteno je iz Tužilaštva BiH po čijem nalogu je izvršena akcija hapšenja.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za četvoricu osumnjičenih za ratne zločine u Hrasnici, koji su lišeni slobode u akciji Sipe po nalogu Tužilaštva.

Istraga se odnosi na zločine nad srpskim civilima sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru u objektu Osnovne škole „Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.