Na mejl adresu direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića stiglo je prijeteće i uvredljivo pismo u kome se poručuje da će Srbi uskoro biti svjedoci nastajanja „Republike Bosne“ bez entiteta i da u BiH nema ništa srpsko.
U pismu, koje pod naslovom „Dudaković heroj“ potpisuje izvjesni Tuzlak Senad Kunosić, navodi se da se „8.000 Kojićevih dokaza protiv časnog i viteškog generala Atifa Dudakovića i ostalih 12 bosanskih vitezova preko vikenda istopilo kao mjehur od sapunice“.

U pismu se navodi i da će Srpska „otići na smetljište istorije“.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da ga ove prijetnje, uvrede i neistine neće ućutkati.

„Radimo svoj posao redovno, a razne frustracije iz FBiH potvrđuju njihovu želju da nestane srpski narod sa ovih prostora. Ovo ne doživljavam kao ličnu prijetnju, već kao prijetnju srpskom narodu“, rekao je Kojić, koji je ranije dobijao lične prijetnje.

On je rekao u vezi s pismom da određene politike iz FBiH uporno pokušavaju da negiraju svaki bošnjački zločin nad Srbima.

„Upućuju dopise zvaničnim institucijama u kojima nas optužuju da je Srpska genocidna tvorevina, da će ona ubrzo nestati i da će biti unitarna BiH“, rekao je Kojić.

On je u kontekstu najnovijeg hapšenja i puštanja na slobodu Dudakovića i saučesnika za zločine u Krajini istakao da je riječ o histeriji i pritiscima iz FBiH, gdje se osporava sve što se dokaže, dokumentuje i uđe u proces pred pravosuđem BiH.

„To je nedopustivo jer širenje takve rasne, nacionalne i vjerske mržnje ne donosi nikome dobro u BiH, već vodi u njen sunovrat“, rekao je Kojić.

On je rekao da će o sadržaju ovog pisma upoznati nadležne organe.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su 27. aprila nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i još 12 osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločin nad civilima. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Sud BiH je nedavno naredio da optuženi budu pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

BANJALUKA, 4. MAJA /SRNA/