Kojić: Reforma instituta ili povratak nadležnosti Srpskoj

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u potpunosti podržava stav porodica poginulih i nestalih iz Republike Srpske da se nadležnost u procesu traženja vrati Srpskoj ukoliko ne dođe do opsežne reforme Instituta za nestala lica BiH, izjavio je direktor Centra Milorad Kojić.

„Imamo jedan sistemski problem unutar Instituta za nestala lica BiH, koji ne funkcioniše u punom kapacitetu, zbog čega je proces traženja nestalih Srba godinama u zastoju“, rekao je Kojić Srni.

On je istakao da statistika pokazuje da su rezultati bili daleko bolji dok je proces traženja nestalih Srba bio u nadležnosti Komisije za traženje nestalih lica Republike Srpske.

Kojić je napomenuo da čak i srpska komponenta u Institutu za nestala lica BiH pojedini istražioci, članovi Upravnog odbora i Kolegijuma direktora nemaju više nikakvu vezu sa porodicama nestalih i institucijama Republike Srpske, te da donose odluke samoinicijativno jer njima upravlja neko drugi.

Komentarišući činjenicu da važeći tender Tužilaštva BiH za ekshumaciju ističe danas, a još nije raspisan poziv za novu nabavku, čime se ponavljaju propusti na koje su revizori upozoravali u posljednjih pet godina, Kojić je naglasio da ovo pokazuje da ne postoji ni tračak nade da proces traženja nestalih Srba može krenuti nabolje.

„To najbolje potvrđuje i sporost u izdavanju naredbi za ekshumacije i identifikacije, tehnički problemi u smislu nesprovođenja adekvatnih postupaka javnih nabavki za potrebe sprovođenja ekshumacija“, ukazao je Kojić.

Tužilaštvo BiH je niz godina zanemarivalo zakonsku obavezu da usluge ekshumacije sprovodi propisanim načinom po Zakonu o javnim nabavkama.

Umjesto da usluge ekshumacije nabavlja kroz Aneks 2 Zakona o javnim nabavkama, Tužilaštvo BiH je ranijih godina prema podacima portala javnih nabavki koristilo direktne sporazume, na šta je godišnje trošilo više od 300.000 KM.