Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocijenio je šokantnim pismo koje je visoki predstavnik Valentin Incko uputio Narodnoj skupštini Republike Srpske jer se pominje kolektivna odgovornost srpskog naroda i izrazio bojazan da bi, zbog ovakvih stvari, mogao da se dovede u pitanje legitimitet Srpske.

Posebno zabrinjava Inckovo nepoznavanje elementarnih stvari, a prvenstveno pravne stvari koje se odnose na osnivačke akte Haškog tribunala i osnivačke akte pravosudnih institucija na nivou BiH. U Statutu Haškog tribunala je jasno i decidno navedeno da sudi pojedincima, a ne kolektivitetima i državama, rekao je Kojić.

On je sinoć za RTRS pojasnio da je Incko kroz svoje pismo vrlo direktno aludirao da bi se donošenjem odluke o oduzimanju odlikovanja, za koju je dao određeni rok, skinula kolektivna odgovornost sa srpskog naroda.

– Ja zaista ne znam na osnovu čega je on donio zaključak da je u pitanju kolektivna odgovornost, čak i u smislu tih presuda koje je donosio Haški tribunal, a koje su kasnije donosile i pravosudne institucije BiH, a za jedan dio njih, možemo reći da zaista ne odgovaraju činjeničnom stanju – rekao je Kojić.

On je podsjetio da je kvalifikacijom “udruženi zločinački poduhvat” Haški tribunal još od prve presude za događaje u Srebrenici generalu Radislavu Krstiću kojeg je osudio za “pomaganje u genocidu” napravio presedan i nametnuo teret odgovornosti najvišim političkim, vojnim i policijskim funkcionerima iz tog perioda čija se imena navode.

Pročitao sam pismo i djeluje mi da je to napisala „sarajevska čaršija“ i da je njemu dato da to potpiše – rekao je Kojić, koji ne može da shvati da neko može da bude toliko ostrašćen kao što je Incko u tom pismu i da u potpunosti zanemari stradanja ostalih naroda, pa i srpskog, koje je izgubilo 35.042 osoba u proteklom ratu.

On je podsjetio da Incko nije reagovao kada je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković javno podržala presuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, niti govor mržnje lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je srpski narod nazvao lošim.

Rukovodstvo Republike Srpske kada da izjavu na bazi činjenica, onda on automatski osuđuje takve vrste izjava, a, s druge strane, sve ono što Bošnjaci izjavljuju za Srbe, između ostalog i da su loš narod, to je očigledno dozvoljeno i tu reakcija izostaje – rekao je Kojić.

On je ocijenio da se Incko usudio da ode u sferu politike koju godinama instruišu Bošnjaci da se zanemare činjenice koje su definisane osnivačkim aktima, već da kaže da su Srbi kolektivno odgovorni, što je zaista nedopustivo sa pozicije koju bi on trebalo da obavlja na primjeren način.

Kojić je pozvao Incka da dođe na sva važnija stratišta srpskog naroda, da se upozna o njegovim strašnim stradanjima u posljednjem ratu, ili da dođe u prostorije Republičkog centra da mu daju dokaze o stradanju Srba, pa da pokuša možda malo realnije gledati na ratne događaje, a ne da to bude jedna strana, projektovana slika i pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti srpskom narodu.

– Bojim se da, zbog ovakvih stvari, može da se dovede u pitanje legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku ako imamo u vidu presude, stavove međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika u ovom konkretnom slučaju, a posebno frustracije koje dolaze od Bošnjaka već unazad godinu dana, koje su potpuno otvorene i predstavljene kao mržnja prema srpskom narodu – rekao je Kojić.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je u srijedu, 3. februara, Inckovo pismo upućeno predsjedniku parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.