Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas da je nedopustivo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida jer istoriju treba prepustiti istoričarima i činjenicama, a nikako političkim presudama Haškog tribunala.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je rekao da će nametnuti ovaj zakon, po ko zna koji put pokazuje da je marioneta bošnjačkih političara i želi da radi kako mu oni kažu, a ne u skladu sa pravnim normama koje se primjenjuju u BiH –  rekao je Kojić Srni.

Kojić je istakao da Incko želi da nametne taj zakon kako bi bilo spriječeno drugačije mišljenje od onog koje je utvrđeno nakon sramnih presuda Haškog tribunala i pravosudnih institucija BiH.

Ako bi navedeni zakon bio nametnut, svi koji se bave istraživanjima ratnih dešavanja ne bi smjeli da govore drugačije od onoga što je utvrđeno nakaradnim presudama Haškog tribunala, jer bi bili krivično odgovorni za negiranje navodnog genocida. To je loša poruka, ali prošlo je vrijeme nametanja zakona i samovolje visokog predstavnika – poručio je Kojić.

On smatra da je najava nametanja navedenog zakona završna faza projekta koji su osmislili Bošnjaci uz podršku međunarodne zajednice.

Počelo je podizanjem optužnica protiv Srba u Haškom tribunalu i pravosuđu BiH, zatim donošenjem presuda i sada se one smatraju jedinim istorijskim činjenicama, s ciljem da Srpska bude proglašena genocidnom. Presude to ne mogu biti, jer istoriju ne mogu da pišu sudije i pravnici – zaključio je Kojić.