Kojić: Haos u institutu odgovara Bošnjacima

18.09.2021.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je očigledno da haos u Institutu za traženje nestalih BiH odgovara Bošnjacima, jer u takvoj situaciji mogu da mešetare i sprovode diskriminaciju u procesu tražanja nestalih lica srpske nacionalnosti.

Kojić je, komentarišući izbor novog Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih BiH, rekao Srni da su ranije zajedno sa porodicama nestalih dogovorili da je, prije svega, potrebno uraditi reformu Instituta.

“U ovom trenutku imamo nelegalan Upravni odbor Instituta, odnosno, nekakvu vrstu, kako su oni naveli, privremenog Upravnog odbora koji nijednim zakonskim aktom nije definisan, kao ni sporazumom o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestala lica BiH”, pojasnio je Kojić.

On ističe da je očigledno da je to svjesno napravljeno.

“Nakaradni Upravni odbor nastavio je i dalje djelovati kako bi se mogle donositi odluke koje nisu u skladu sa jednakim tretmanom prema svim nestalim i jednakim načinom na koji se traga za nestalim, a znamo da je prisutna diskriminacija u traženju nestalih lica srpske nacionalnosti”, ocijenio je Kojić.

Kojić je ponovio da je potrebno prvo izabrati legalan i zakonit Upravno odbor, koji će kasnije imenovati Kolegijum direktora Instituta.

“Očigledno da haos u Institutu odgovara Bošnjacima, jer u takvoj situaciji mogu da mešetare i da sprovode diskriminaciju prema u procesu tražanja nestalih lica srpske nacionalnosti. Mislim da se u konkretnom slučaju trebalo uvažiti mišljenje porodica. Činjenica je da se kroz personalna rješenja ne može riješiti sistemski problem koji je prisutan u Institutu”, naveo je Kojić.

On ističe da se postavlja i pitanje da li su ispoštovani zaključci političkih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske o neodlučavanju i donošnjeu bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija.

“Ako se ne riješi sistemski pitanje funkcionisanja i rada Instituta, onda je apsolutno svejedno da li je poslije Amora Mašovića u Kolegijum imenovan Mujo Hadžiomerović jer će i on nastaviti u tom haotičnom nezakonitom stanju Upravnog odbora i samog Instituta da sprovodi bošnjačku politiku”, kaže Kojić.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH odlučio je da će novi Kolegijum direktora Instituta sačinjavati Nikola Perišić, Marko Jurišić i Mujo Hadžiomerović, potvrdio je Srni predsjednik Upravnog odbora Instituta Petar Šikman.