Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да је очигледно да хаос у Институту за тражење несталих БиХ одговара Бошњацима, јер у таквој ситуацији могу да мешетаре и спроводе дискриминацију у процесу тражања несталих лица српске националности.

Којић је, коментаришући избор новог Колегијума директора Института за тражење несталих БиХ, рекао Срни да су раније заједно са породицама несталих договорили да је, прије свега, потребно урадити реформу Института.

“У овом тренутку имамо нелегалан Управни одбор Института, односно, некакву врсту, како су они навели, привременог Управног одбора који ниједним законским актом није дефинисан, као ни споразумом о преузимању улоге суоснивача Института за нестала лица БиХ”, појаснио је Којић.

Он истиче да је очигледно да је то свјесно направљено.

“Накарадни Управни одбор наставио је и даље дјеловати како би се могле доносити одлуке које нису у складу са једнаким третманом према свим несталим и једнаким начином на који се трага за несталим, а знамо да је присутна дискриминација у тражењу несталих лица српске националности”, оцијенио је Којић.

Којић је поновио да је потребно прво изабрати легалан и законит Управно одбор, који ће касније именовати Колегијум директора Института.

“Очигледно да хаос у Институту одговара Бошњацима, јер у таквој ситуацији могу да мешетаре и да спроводе дискриминацију према у процесу тражања несталих лица српске националности. Мислим да се у конкретном случају требало уважити мишљење породица. Чињеница је да се кроз персонална рјешења не може ријешити системски проблем који је присутан у Институту”, навео је Којић.

Он истиче да се поставља и питање да ли су испоштовани закључци политичких партија у Народној скупштини Републике Српске о неодлучавању и доношњеу било каквих одлука на нивоу заједничких институција.

“Ако се не ријеши системски питање функционисања и рада Института, онда је апсолутно свеједно да ли је послије Амора Машовића у Колегијум именован Мујо Хаџиомеровић јер ће и он наставити у том хаотичном незаконитом стању Управног одбора и самог Института да спроводи бошњачку политику”, каже Којић.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ одлучио је да ће нови Колегијум директора Института сачињавати Никола Перишић, Марко Јуришић и Мујо Хаџиомеровић, потврдио је Срни предсједник Управног одбора Института Петар Шикман.