Institucije Republike Srpske na raspolaganju su licima koja su, zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti, jutros uhapšena u Banjaluci, kako bi mogli da dokažu nevinost, rekao je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

Kojić je naglasio da će, kada se otvori proces protiv lica koja su uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, Centar obezbijediti svu materijalnu dokumentaciju koja je neophodna u odbrani ovih ljudi.

„U terenskom radu ćemo pronalaziti svjedoke i sve što je neophodno kako bi se odbrana koncipirala na najbolji mogući način i dokazala nevinost ovih ljudi“, poručio je Kojić.

Prema njegovim riječima, ono što treba posebno naglasiti, imajući u vidu šta se dešava u posljednjih nekoliko mjeseci, pa i godinu dana, jeste da je na sceni snažan obavještajni pritisak na pravosuđe.

„Taj pritisak ima za cilj preuzimanje apsolutne kontrole od strane Bošnjaka, kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, kako bi se ustabilila i vratila ono priča o jednim zločincima, a drugim žrtvama“, rekao je Kojić.

On ističe da ta priča koju su oni koncipirali i koju su provodili kroz pravosuđe ima svoj krajnji cilj, a to je oštar i snažan udar na Republiku Srpsku s ciljem njenog ukidanja.

„Ako uzmemo podatke o broju podignutih i potvrđenih optužnica u 2018. i 2019. godini, vidljivo je da je podignuto i potvrđeno više optužnica za zločine nad Srbima protiv Bošnjaka, nego što je podignuto optužnica protiv Srba“, objasnio je Kojić.

On kaže da to znači da „ta karika koju su oni kontrolisali od uspostavljanja pravosuđa, više ne postoji“.

„Ovo ne govorim napamet. Naime, razgovarao sam sa pojedinim nosiocima pravosudnih funkcija, među kojima ima i Bošnjaka, i koji odgovorno rade svoj posao, u skladu sa pravilima struke. Oni su rekli da određene grupacije, među kojima i neke koje pripadaju paraobavještajnom sektoru, provode snažne pritiske i ucjene, te da je pod takvim priticima i ucjenama vrlo teško raditi jer se čak ide u sferu nekih ličnih stvari“, naveo je Kojić.

Kojić je istakao da je to potpuno jasno i vidljivo iz svih dešavanja u vezi sa kompletnim pravosuđem, počevši od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, ali i preko današnjeg hapšenja.

„Vidljivo je da se po svaku cijenu želi preuzeti kontrola nad pravosuđem, da se Srbi proglase jedinim zločincima, da se zaustavi praksa, koju smo imali u posljednje dvije godine, da je više optuženo Bošnjaka za zločine nad Srbima jer ta praksa ruši koncept koji su oni zacrtali već ranije“, rekao je Kojić.

On je naglasio da je vrlo upitna država u kojoj obavještajne strukture žele da kontrolišu i da utiču na pravdu, jer ta prvada ne može biti pravda ako je neko kreira po svojoj želji.

„Pravda može biti samo na osnovu činjenica i dokaza, a ne prema želji bilo kakvih obavještajnih struktura, posebno ne prema želji određenih bošnjačkih političkih partija, koje jednostavno žele na taj način da dovedu na kraju u pitanje legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku“, zaključio je Kojić.

Sedam lica uhapšeno je jutros u Banjaluci zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

U saopštenju je navedeno da će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe, četiri lica, u zakonskom roku, biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Akciju su sproveli policijski službenici Sipe prema naredbi Tužilaštva BiH, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da su uhapšena lica osumnjičena da su učestvovala u nezakonitom zarobljavanju civila u proljeće i ljeto 1992. godine na području Donjeg Vakufa.