Custom Linkovi

Предсједник Хашког трибунала Кармел Ађијус потврдио је да ће ова институција формално престати да ради 31. децембра, саопштено је из сједишта овог суда.
Ађијус је, подносећи 24. и посљедњи извјештај о раду Трибунала пред Генералном скупштином УН, рекао да ће Хашки суд до свог посљедњег дана “наставити да шири поруку међународној заједници” да “починиоци геноцида, ратних злочина и злочина против човјечности морају да одговарају”.
Он је у обраћању подсјетио Генералну скупштину на достигнућа Трибунала као првог међународног кривичног суда послије судова из Нирнберга и Токија након Другог свјетског рата.
Ађијус је напоменио да рад ове институције није важан само за правосуђе, него има значај и као алат и у процедуралним и програмским питањима у специјалним областима међународног кривичног права и праксе.
Он је указао на утицај Хашког трибунала на формирање специјалних судова за ратне злочине у региону бивше Југославије и нагласио да је потребно и даље пружати помоћ “институцијама и актерима на терену”.

СРНА, 19.10.2017.