Dudaković i drugi pušteni da se brane sa slobode

Sud BiH odbio je danas prijedlog Tužilaštva da odredi jednomjesečni pritvor penzionisanom generalu takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i za još 12 pripadnika Petog korpusa, koji su prije dva dana uhapšeni zbog ratnog zločina nad srpskim civilima i vojnicima.
Nihada Buturović, jedna od advokata osumnjičenih, rekla je da će osumnjičeni biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane, javili su federalni mediji.

„Još nije poznato o kojim mjerama zabrane je riječ, a najvjerovatnije se radi o zabrani međusobnog komuniciranja i zabrani komuniciranja sa ispitanim svjedocima“, rekla je Buturovićeva.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane sud im može odrediti pritvor.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u petak 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH, na čelu sa Dudakovićem.

Osim Dudakovića, uhapšen je Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpsua, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilma. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je ranije da je ovaj Centar dostavio postupajućem tužiocu više od 8.000 stranica dokazne dokumentacije, dokumentaciju sa razmjena koje su obavljane u Koprivni kod Sanskog Mosta, te svu dokumentaciju koju je imao Centar na raspolaganju od 1995. godine.

Kojić je rekao da je dokumentacija dostavljena za 256 ubijenih lica prosječne starosti iznad od 65 godina, od kojih je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa žrtva je bila 1986. godište.
SARAJEVO, 29. APRILA /SRNA/