Custom Linkovi

Суд БиХ одбио је данас приједлог Тужилаштва да одреди једномјесечни притвор пензионисаном генералу такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и за још 12 припадника Петог корпуса, који су прије два дана ухапшени због ратног злочина над српским цивилима и војницима.
Нихада Бутуровић, једна од адвоката осумњичених, рекла је да ће осумњичени бити пуштени на слободу уз одређене мјере забране, јавили су федерални медији.

„Још није познато о којим мјерама забране је ријеч, а највјероватније се ради о забрани међусобног комуницирања и забрани комуницирања са испитаним свједоцима“, рекла је Бутуровићева.

У случају да осумњичени прекрше изречене мјере забране суд им може одредити притвор.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су у петак 13 некадашњих припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, на челу са Дудаковићем.

Осим Дудаковића, ухапшен је Ибрахим Надаревић, некадашњи командант 517. бригаде Петог корпсуа, Сафет Салихагић, Ибрахим Шиљдедић, Екрем Дедић, Адис Зјакић, Самир Солаковић, Мухарем Алешевић, Реџеп Зојић, Фатмир Муратовић, Саид Мујић, Хусеин Балагић и Ејуб Кожњенић.

Ухапшенима је на терет стављен злочин против човјечности, а Дудаковићу и ратни злочина над цивилма. Период за који се сумњиче односи се на 1994. и 1995. годину.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је раније да је овај Центар доставио поступајућем тужиоцу више од 8.000 страница доказне документације, документацију са размјена које су обављане у Копривни код Санског Моста, те сву документацију коју је имао Центар на располагању од 1995. године.

Којић је рекао да је документација достављена за 256 убијених лица просјечне старости изнад од 65 година, од којих је најстарија жртва имала 99 година, а најмлађа жртва је била 1986. годиште.
САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА /СРНА/