Custom Linkovi

БАЊАЛУКА, 6. ЈУЛА /СРНА/  


Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да Дом народа парламента БиХ блокира одлуку Представничког дома о ратификацији Споразума о статусу функционисања Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ у БиХ која би, према овом споразуму, у потпуности била амнестирана од било какве одговорности за дискриминаторски однос према српским жртвама и њиховим породицама.
„У случају ратификације овог споразума озакониле би се и правно регулисале све нерегуларности у досадашњем раду ИЦМП-а, која је током цијелог свог мандата и дјеловања била пристрасна и занемаривала српске жртве. Посебно је то било изражено када су Савјет министара БиХ и ИЦМП 2008. године основали Институт за нестала лица БиХ“, истакао је Којић у изјави Срни.

Он је подсјетио да Савјет министара БиХ уопште није усвајао извјештај о раду Института за нестала лица БиХ, који је имао дискриминаторски однос према српским жртвама, док је ИЦМП одобравао и прихватао тај извјештај као добар.

„У протеклом периоду било је много неправилности приликом рада ИЦМП-а који се искључиво огледао у фаворизовању тражења жртава једне националности, а запостављања жртава српске националности“, констатовао је Којић.

Он је рекао да је мишљење Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да тај споразум не треба подржати јер је супротан интересима Српске, посредством Владе и Одбора за борачко-инвалидску заштиту парламента Српске, који га је једногласно подржао, прослијеђено и представницима Српске у заједничким институцијама БиХ.

„Ратификацију овог споразума сматрамо настојањем да се осигура легалитет ИЦМП-а која је свој рад у БиХ започела као ад хок комисија, у неким иступима и као невладина организација, да би се данас представљала као међународна организација са пуним дипломатским имунитетом и привилегијама, у нивоу са ОЕБС-ом, УН тијелима и другим сличним признатим међународним организацијама“, појаснио је Којић.

Он је рекао да је у мишљењу упућеном Влади и Народној скупштини Српске, као и заједничким институцијама БиХ указано на неке од негативних чињеница до којих је дошло досадашњим радом ове комисије.

„ИЦМП је један од саоснивача Института за нестала лица БиХ и познато је да она има велику улогу при избору управљачке структуре Института, те да, поред катастрофалних резултата које Институт има када је ријеч о тражењу, идентификацији и форензичкој обради несталих Срба, Комисија упорно подржава његов рад. У том смислу Центар је кроз годишње Извјештаје о раду и Извјештаје о анализи и плану активности у вези са тражењем несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина, извјештавао Народну скупштини и Владу Републике Српске о стању у Институту и утицају Комисије на његов рад те опструкцију свих приједлога који долазе из Републике Српске“, наводи се у допису Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

У тексту се наводи да је ИЦМП успостављањем лабораторије за ДНК идентификацију у Тузли постепено преузела процес идентификације несталих лица у БиХ, депласирајући и потпуно заобилазећи капацитете Републике Српске, при томе ангажујући стручњаке сумњивог квалитета, те да је у самој лабораторији дошло до мијешања крвних узорака чланова породица несталих лица, чиме је уназађен, а можда и заувијек упропаштен процес идентификације.

Када је ријеч о инсистирању институција Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске да се у оквиру Института за нестала лица БиХ успостави Централна евиденција несталих /ЦЕН/, што је прописано Законом о несталим, ИЦМП је одбацила став да саставни елементи евиденције, између осталих, буду статус, националност и околности страдања.

Којић је рекао да Република Српска на томе инсистира с циљем откривања и спречавања манипулација жртвама што је евидентна намјера бошњачке стране.

У мишљењу се наводи и да се на челу ИЦМП-а од њеног оснивања налази држављанка САД која отворено подржава искључиво бошњачку страну и њихова удружења, те да је тренутни Секретаријат Комисије персонално познат по изузетно дискриминаторском односу према представницима Републике Српске и жртвама српске националности.

Из Републичког центра за за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица наглашавају да је ратификација наведеног споразума непотребна и погрешна у овом тренутку, с обзиром на чињеницу да је коначно покренуто питање изласка ИЦМП из оснивачке структуре Института за нестала лица БиХ.

У допису се подсјећа да је став Републике Српске да је најважније реформисати Институт на начин да он у будућем раду буде ослобођен било каквог утицаја ИЦМП-а, да Савјет министара буде једини оснивач Института за нестала лица БиХ и да тако преузме потпуну одговорност за његов рад.

Саша Кулукчија из ИЦМП-овог Одјељења за односе са јавношћу рекао је Срни да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на јучерашњој сједници дао сагласност за ратификацију међународног споразума којим се дефинише статус ИЦМП-а као међународне организације са сједиштем у Хагу, као и организациона структура.

„Тиме је дата сагласност Предсједништву БиХ да ратификује овај споразум, уколико прође и Дом народа. Након ратификације споразума од Предсједништва, БиХ ће постати шеста земља која је то учинила“, навео је Кулукчија.

Он је додао да су до сада споразум ратификовале Велика Британија, Шведска, Луксембург, Белгија и Србија.