Custom Linkovi

У оквиру манифестације „Дани сјећања“ у организацији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у Дрвару је у суботу одржана централна академија под називом „Крајино моја“, којој су присуствовали члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић. Ова академија је била посвећена страдању Срба у 20. вијеку и са посебним освртом на страдање Срба у западнокрајишким општинама.

Академија је почела интонирањем химни Србије и Републике Српске, а окупљенима се обратио епископ бихаћко-петровачки, отац Сергије, који је захвалио предсједницима на подршци и помоћи коју пружају српским општинама у Федерацији БиХ. Он је рекао да је Србија увек била прва мисао Србима са ових простора, а предсједнику Србије је захвалио, јер је први од представника српских власти дошао у Дрвар. Вучић је крајишке Србе подсјетио, каже, на великог краља, потоњег „краља српског“, Петра Мркоњића Карађорђевића, који је у вријеме босанско-херцеговачког устанка оставио удобност свјетских метропола и дошао у те крајеве да им помогне да освоје слободу.

Од тада, до данас, каже Сергије, ниједан државни поглавар матице Србије никада није крочио у Дрвар и тај крај. „Ваш долазак у слободарски Дрвар је потврда и нада да нећемо бити остављени од оних чија нам помоћ треба и која је у стању да нас одржи овде гдје јесмо“, навео је он обраћајући се Вучићу и Додику. Додао је и да су Срби овде били мета пре 24 године, а они су хтјели само да живе на својим огњиштима као достојанствени, православни народ.

Милорад Додик је на централној академији истакао да је 13. септембар важан дан за српски народ. „Историјски, не само због догађаја 1995. године него зато што је овдје данас предсједник Србије. Дошли смо да кажемо да јесмо и да ћемо бити са вама у свим будућим временима и процесима. Српски народ је народ слободе“, рекао је Додик. Поручио је Србима у Дрвару да остану на огњиштима. „Ви сте овдје на свом грунту, на својој земљи, а власт се може мијењати. Од нас су кроз историју увијек тражили да сами себе сатанизујемо. А овај народ је частан и поштен који се увијек борио и који је помјерен одавде етничким чишћењем“. додао је Додик. Навео је да Република Српска заједно са Србијом стоји иза Дрвара, Гламоча, Петровца и Грахова. „Зов за слободом је вратио Србе у ове крајеве и тај зов је мотивисао Вуцића да дође одвје и каже да је са нама“, нагласио је он.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Дрвару да Срби морају бити једни уз друге, а Србија ће штитити свој народ и неће дозволити никоме да од српског народа прави кривца, да од жртве прави џелата. „Колико смо само деце изгубили и овде на Петровачкој цести“, навео је Вучић, обраћајући се на централној академији под називом „Крајино моја“ у помен страдалим Србима у западнокрајишким општинама 1995. године. Он је рекао да ће Србија, чија је Влада данас Дрвару уплатила два милиона КМ, уплатити и новац за изградњу капеле, за велики крст, баш на Петровачкој цести, гдје су Срби највише страдали. Вучић је истакао да је поносан што представља Србију овдје у Дрвару. „Знам колико ваша срца куцају за Србију. И наша срца куцају за сва места где наш народ живи и увек ћемо бити уз вас и са вама!“, нагласио је Вучић.

Он је становницима Дрвара поручио да остану на својим огњиштима и навео да ово није крај подршке Србије. Вучић је најавио да ће једна компанија из Србије ускоро отворити 100 радних мјеста у Дрвару. „Наша деца овде треба да остану“, поручио је Вучић.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић, рекла је да се ове свечане академије „Крајино моја“ шаље порука да се никад не смију заборавити српске жртве и страдања, али да се генерацијиама које долазе треба показати да смо спремни да стварамо, градимо и у јединству и слози идемо напред. Захвалила је Додику и Вучићу у што заједно са њима обиљежавају сјећање на страдања Срба.

„Дрвар је српско свјетло у Федерацији БиХ“, рекла је она и подсјетила да је 13. септембар један од најтужнијих дана у српској историји, јер су прије морали да оду са својих огњишта јер је неко одлучио да треба „ослободити“ Дрвар од Срба који су ту одувијек живјели.

Срби су спас пронашли, рекла је Рунић, у Српској и Србији.

„Пружили сте нам руке и то вам никад нећемо заборавити. Вратили смо се тамо гдје нас је вукло срце, изнова градили куће, школе, вратили смо се да се изнова боримо за своје. Боримо се за свако српско слово, сваку ријеч, ћирилицу, радно мјесто, Србе повратнике. Живот Срба у Федерацији је непрестана борба“, рекла је Рунић.

Како је додала, несебичну подршку и даље им пружају РС и Србија.

„Жељели смо да се на неки начин одужимо и зато смо Александра Вучића и Милорада Додика прогласили за почасне грађане Дрвара. И зато с правом кажем: ‘Добро дошли у свој и наш и Дрвар, у своју и нашу Крајину’. Вашим присуством данашњи дан добио је посебан значај“, поручила је она. Додала је да је ово историјски дан за оне који остају овде, а вечерашња академија биће прекретница у борби за опстанак и останак на вјековним огњиштима.

Централна академија је завршена пригодним културно – умјетничким програмом. „Дан сјећања“ се организује у помен свим жртвама, страдалим у ратовима током 20. века, који су ове године били посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.