DANAS POČINJE SUĐENJE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U ORAŠJU

SARAJEVO, 30. AVGUSTA /SRNA/


Za danas je zakazan početak suđenja devetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ optuženih za ratni zločin protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Orašja 1992. i 1993. godine, najavljeno je iz Suda BiH.
Za zločine u Orašju optuženi su general HVO Đuro Matuzović, te Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, te Stjepo Đurić.

Matuzović, Mato i Anto Živković, te Đurić optuženi su da su počinili i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici Vojne policije.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovištva, i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Matuzović, Živkovići i Đurić su optuženi i da su zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Na statusnoj konferenciji održanoj 21. aprila tužilac Milanko Kajganić je kazao da će tokom suđenja saslušati 141 svjedoka i uložiti 803 materijalna dokaza.

Odbrana optuženih nije iznosila plan dokaza.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.