Custom Linkovi

САРАЈЕВО, 30. АВГУСТА /СРНА/


За данас је заказан почетак суђења деветорици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ оптужених за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен на подручју Орашја 1992. и 1993. године, најављено је из Суда БиХ.
За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО Ђуро Матузовић, те Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, те Стјепо Ђурић.

Матузовић, Мато и Анто Живковић, те Ђурић оптужени су да су починили и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

На терет им је стављено да су починили прогон српског становиштва, и то убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем физичке слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима сличне природе.

Матузовић, Живковићи и Ђурић су оптужени и да су заједно са њима познатима припадницима Војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали учествовали у убиствима, мучењима и нечовјечном поступању, те наношењу великих патњи и повреда тјелесног интегритета и здравља ратним заробљеницима.

На статусној конференцији одржаној 21. априла тужилац Миланко Кајганић је казао да ће током суђења саслушати 141 свједока и уложити 803 материјална доказа.

Одбрана оптужених није износила план доказа.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.