Dan fočanskih brigada Vojske Republike Srpske

08.04.2020.

Predstavnici Boračke organizacije Foča i lokalne uprave položili su danas, 8. aprila,  cvijeće i prislužili svijeće na centralnom spomeniku srpskim borcima i civilima povodom 8. aprila, Dana fočanskih brigada Vojske Repbulike Srpske.

Plamen građanskog rata, u kojem se raspala Jugoslavija, Foču je zahvatio 8. aprila 1992. godine, a Boračka organizacija ovaj datum obilježava kao Dan fočanskih brigada i dan odbrane Foče.

U Boračkoj organizaciji ističu da je srpski narod u Foči tog dana bio primoran da se oružano suprotstavi pokušaju naoružanih muslimanskih grupa da ovladaju gradom.

Rat u Foči, navode iz Boračke organzacije, počeo je napadom “zelenih beretki” na brdo Ćelovinu iznad Foče.

Napad je lako odbijen, a istog dana uveče muslimanski vojnici su zapalili nekoliko srpskih kuća u Donjem Polju.

Ubrzo je uspostavljen srpski krizni štab, koji je naoružao jedinice i obezbijedio dolazak Srpske garde, čija je pomoć bila presudna u oslobađanju grada, ističu iz Boračke organizacije i dodaju da je grad oslobođen za devet dana, odnosno 17. aprila, kada su srpske jedinice protjerale muslimanske vojnike iz naselja Donje Polje prema Goraždu.

Iz Boračke organizacije podsjećaju da su srpske jedinice iz Foče tokom rata morale da obezbjeđuju dugu liniju fronta, jer je opština Foča teritorijalno bila jedna od najvećih u BiH, pa su se neprijateljske jedinice često ubacivale u dubinu teritorije, čineći zločine nad civilnim stanovništvom, a najteže su prošle mjesne zajednice Jošanica i Jabuka.

Fočanski borci izvojevali su pobjede na Preljući, Stocu, Kacelju, Zebinoj šumi, te van opštine, na Rogoju, Trnovu, Igmanu i brojnim krvavim kotama na Treskavici.

Fočanska brigada izdržala je žestoke ofanzive, odbranila stanovništvo i teritoriju sve do potpisa mira, priticala u pomoć braći kad god je zatrebalo, od Čajniča, Trnova, Nevesinja, Olova, pa do Grahova i na kraju izdržala agresorsko NATO bombardovanje, ističu iz Boračke organizacije.

Prema podacima jednog od ratnih komandanata Novaka Paprice, koji je učestvovao u izradi monografije poginulih boraca, u ratu je u borbi poginulo 319 fočanskih boraca, na drugim ratištima poginuo je 31 vojnik porijeklom iz Foče, a još se traga za jednim nestalim borcem, dok je civilnih žrtava rata na srpskoj strani bilo 148.