Custom Linkovi

Представници Борачке организације Фоча и локалне управе положили су данас, 8. априла,  цвијеће и прислужили свијеће на централном споменику српским борцима и цивилима поводом 8. априла, Дана фочанских бригада Војске Репбулике Српске.

Пламен грађанског рата, у којем се распала Југославија, Фочу је захватио 8. априла 1992. године, а Борачка организација овај датум обиљежава као Дан фочанских бригада и дан одбране Фоче.

У Борачкој организацији истичу да је српски народ у Фочи тог дана био приморан да се оружано супротстави покушају наоружаних муслиманских група да овладају градом.

Рат у Фочи, наводе из Борачке органзације, почео је нападом “зелених беретки” на брдо Ћеловину изнад Фоче.

Напад је лако одбијен, а истог дана увече муслимански војници су запалили неколико српских кућа у Доњем Пољу.

Убрзо је успостављен српски кризни штаб, који је наоружао јединице и обезбиједио долазак Српске гарде, чија је помоћ била пресудна у ослобађању града, истичу из Борачке организације и додају да је град ослобођен за девет дана, односно 17. априла, када су српске јединице протјерале муслиманске војнике из насеља Доње Поље према Горажду.

Из Борачке организације подсјећају да су српске јединице из Фоче током рата морале да обезбјеђују дугу линију фронта, јер је општина Фоча територијално била једна од највећих у БиХ, па су се непријатељске јединице често убацивале у дубину територије, чинећи злочине над цивилним становништвом, а најтеже су прошле мјесне заједнице Јошаница и Јабука.

Фочански борци извојевали су побједе на Прељући, Стоцу, Кацељу, Зебиној шуми, те ван општине, на Рогоју, Трнову, Игману и бројним крвавим котама на Трескавици.

Фочанска бригада издржала је жестоке офанзиве, одбранила становништво и територију све до потписа мира, притицала у помоћ браћи кад год је затребало, од Чајнича, Трнова, Невесиња, Олова, па до Грахова и на крају издржала агресорско НАТО бомбардовање, истичу из Борачке организације.

Према подацима једног од ратних команданата Новака Паприце, који је учествовао у изради монографије погинулих бораца, у рату је у борби погинуло 319 фочанских бораца, на другим ратиштима погинуо је 31 војник поријеклом из Фоче, а још се трага за једним несталим борцем, док је цивилних жртава рата на српској страни било 148.