Бранимир Којић: Недопустиво пуштање на слободу ухапшених за злочин у Јошаници

20.12.2022.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић рекао је да се на хапшење осумњичених за монструозне злочине у Јошаници код Фоче чекало 30 година, али да је чињеница да су сви ухапшени пуштени на слободу јасан доказ да правда никад неће бити задовољена.

Којић је нагласио да је 30 година било потребно да се неко смилује и погледа на српске жртве, али да је однос Тужилаштва и Суда БиХ према злочинима над Србима јасан доказ да правда никад неће бити задовољена.

– Ово што су и сада урадили Суд и Тужилаштво БиХ говори да ни 30 година није довољно да се оптужница припреми кавалитетно, јер су сви који су прије седам дана ухапшени за ове злочине на слободи – истакао је Којић за Срну.

Он пита да ли се поново спрема „сценарио Махмуљин“, али овог пута без суђења, те да ли Суд и Тужилаштво дају још времена злочинцима да побјегну и да утичу на свједоке.

– Зашто убице мале Данке добијају прилику да нас опет убијају, овај пут са осмијехом, зашто су Суд и Тужилаштво сада на страни злочинаца, зашто нису затражили мјере забране за осумњичене? Зашто их хапсите седам дана уочи тридесетогодишњице, а седам дана касније их пустите, да ли се играте са породицама жртава? – пита Којић.

Он је рекао да је лично био присутан у Тужилаштву БиХ када су породице из тог краја добиле обећања да ће тај случај бити квалитетно припремљен, а сада се види да су преварене, изманипулисане и понижене.

– Позивам сва удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата да заузму став о оваквом понашању Суда БиХ и о оваквом односу према српским жртавама, те да се заједничи дјелује према новом министру за борачка питања, Министарству правде Републике Српске, али и премијеру Радовану Вишковићу. Овим питањем морају да се позабаве сви, а не само породице које су своје незадовољство исказивале више пута протестима испред Суда БиХ – поручује Којић.

Којић напомиње да уколико се настави оваква пракса овог суда, правду никад неће угледати српске породице, а злочинци никад неће одговарати за своје злочине.

На слободу је пуштено шест ухапшених на подручју Сарајева и Горажда због ратног злочина у селу Јошаница код Фоче у децембру 1992. године када је убијено 56 лица српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце.

– Поступајући тужилац Владимир Симовић није предложио никакве мјере забране – речено је Срни из Тужилаштва БиХ.

Шесторица некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ ухапшени су у уторак, 13. децембра, на подручју Сарајева и Горажда због ратног злочина почињеног у Јошаници у децембру 1992. године, када је убијено 56 Срба, претежно цивила, међу којима је било жена и дјеце.

Они су осумњичени да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а из Тужилаштво наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Убијено је 56 мјештана, а многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.