Custom Linkovi

Постављање споменика на Казанима представља сву подлост политичког Сарајева и још једну подвалу српским жртвама рекао је Срни предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић.

– Док год на том мјесту не буде спомен-обиљежје које ће недвосмислено бити симбол истине ми немамо право да се помиримо са тим да је тај споменик постављен из добрих намјера – поручује Којић.

Он је нагласио да мјесто које је било мјесто страшних злочина, најгнуснијих убистава Срба, заслужује да буде достојно обиљежено.

Којић је истакао да су на спомен-обиљежју морала бити уклесана имена свих жртава које је убијала такозвана Армија БиХ.

– Јуче се на Казанима није осјетио мирис тамјана, није био присутан православни свештеник, али је зато био Кристијан Шмит, који се већ подвукао под скуте политичарима из Федерације и не крије да је овдје дошао да изиграва високог представника и да нам додаје сваким даном све више соли на ране. Овај споменик који је постављен је још једна подвала међународне заједнице према Републици Српској – наглашава Којић.

На Казанима, подручју Старог Града у Сарајеву, јуче је откривено спомен-обиљежје посвећено убијеним сарајевским Србима током 1992. и 1993. године.

Бошњачки политичари Сарајева готово три деценије скривају тачан број убијених Срба из овог града, који су одведени из својих домова у ратним годинама и убијени на Требевићу на локалитету Казани, па бачени у неку од јама.

Из неприступачне јаме Казани на падинама Требевића ексхумирани су посмртни остаци 29 лица, углавном српских цивила. Сумња се да је број жртава већи јер су убијени цивили бацани у јаме, посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани.