Custom Linkovi

Сакоч осуђен на пет година затвора


02.04.2018


Суд Босне и Херцеговине осудио је Едина Сакоча на пет година затвора за помагање у убиству два цивила српске националности у мјесту Почитељ (општина Чапљина).
Према другостепеној пресуди, Сакоч је осуђен да је довезао припадника Хрватског вијећа обране (ХВО-а) на мјесто, гдје су убијена два цивила, након чега је помогао да тијела изнесе испред куће, а која су касније запаљена.
Мирза Јусуфовић, предсједавајући Апелационог вијећа, је казао да су цијенили све проведене доказе појединачно и у међусобној вези, те да су закључили да је Сакоч у својству припадника ХВО-а свјесно и вољно помагао при убиству два цивила српске националности.
Судија Јусуфовић је казао да је 10. јула 1992. “Бобан убио Цвјета Чучак и Василију Екмечић”, а да му је оптужени помогао да изнесе њихова тијела испред куће Мишка Ђурашковића, у којој су убијене, након чега их је посуо бензином и запалио, а потом рекао: “Горите, горите четникуше”.
Сакоч је ослобођен због недостатка доказа да је силовао Т.Ч. “Вијеће не може закључити да је управо оптужени починилац злочина”, казао је Јусуфовић.
Другостепеном пресудом, Сакоч треба да надокнади трошкове кривичног поступка за осуђујући дио пресуде, док остали падају на терет државе. Посебним рјешењем, како је казао судија, биће досуђен износ који Сакоч треба да надокнади.
Првостепеном пресудом Сакоч је био осуђен на седам година затвора због учешћа у убиству двије цивилне особе. Након улагања жалби, Апелационо вијеће је укинуло ову пресуду и обновљено суђење је почело у јануару ове године.
На ову пресуду не постоји могућност жалбе.