Bivši načelnik Sektora Službe državne bezbjednosti /SDB/ Munir Alibabić posvjedočio je danas u Sudu BiH da je čuo da je Nedžad Herenda, koji je bio u Službi državne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, ubio zarobljene vojnike JNA u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine.

Munir Munja Alibabić, bivši policajac i obavještajac MUP-BiH

Alibabić je, u nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu, potvrdio da niko nije naredio ispitivanje Herende nakon informacija da je odgovoran za ubistva srpskih vojnika.

Svjedok je rekao i da Vikić bez naređenja pretpostavljenih nije znao, niti je mogao bilo šta učiniti po pitanju zarobljenih vojnika JNA koji su ubijeni u Velikom parku.

Nedžad Herenda, snajperista i bivši pripadnik „Ševa“

Alibabić je tokom unakrsnog ispitivanja branilaca optuženih rekao da nikada nije dobio informaciju o odgovornosti Vikića i njegove jedinice za ubistva vojnika i odvoženje njihovih tijela.

On je objasnio da je u to vrijeme nadređeni Vikiću bio ministar unutrašnjih poslova Alija Delimustafić, a prvi pretpostavljeni pomoćnik ministra za policiju, optuženi Jusuf Pušina.

Prema njegovim riječima, Vikić nije mogao djelovati bez naređenja pretpostavljenih, te da nije mogao uticati na pripadnike Državne bezbjednosti na čelu sa Asimom Dautbašićem, koji su bili smješteni u Domu policije iznad Velikog parka.

Svjedok je izjavio da je najmanje pet inspektora Državne bezbjednosti napustilo službu zbog pritisaka da će svjedočiti o slučaju „Veliki park“, kao i zbog Dautbašićevih najava zbog nekih ekstremnih akcija.

Alibabić je rekao da je saznao da su zarobljeni vojnici cijelu noć zadržani u Stanici javne bezbjednosti /SJB/ Novi Grad, čiji je načelnik bio Malik Krivić, gdje su identifikovani i ispitani, dodajući da su o zarobljavanju vojnika trebali da obavijeste Centar službi bezbjednosti Sarajevo.

Zarobljenike je preuzeo i u Dom policije odveo Davor Matić zvani Mišo Žmiro koji je, prema saznanjima svjedoka, bio pripadnik Vojne policije ili jedinice Juke Prazine, a što Krivić nije smio da dozvoli.

Nakon konstatacije da Matić, Dautbašić i Prazina, kao ni rukovodilac SDB-a Nedžad Ugljen, više nisu živi i da su neka ubistva ostala nerazjašnjena, Alibabić je rekao da je od jednog haškog istražioca čuo da su pripadnici „Ševa“ učestvovali u likvidaciji Juke Prazine u Liježu.

Na navode svjedoka da je Pušina odlikovao „Ševe“, branilac Nikica Gržić pitao je Alibabića da li je odlikovao i njega i Vikića. Svjedok je rekao da njega jeste, a moguće i Vikića.

Na pitanje optuženog Pušine na osnovu čega tvrdi da je on bio nadređen Vikiću, Alibabić se prisjetio da je čuo Pušinu da izdaje određene naredbe u vezi obezbjeđenja objekata. Tome je, kaže, prethodio telefonski poziv ministra Delimustafića koji mu je rekao da će doći Pušina.

Alibabić je dodao da mu je poznato da je Pušina bio pod pritiskom nekih članova „šure“, radikalnih članova SDA, koji su ga smijenili jer se „sekularno ponašao“.

Osim Vikića, u predmetu „Veliki park“, za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. februar.