111 GODINA ZATVORA ZA HERCEGOVAČKU ŠESTORKU

HAG – U haškom tribunalu izrečena je drugostepena presuda u slučaju Prlić i ostali.
Jadranko Prlić, bivši premijer HRHB, Bruno Stojić, bivši ministar odbrane HRHB, Slobodan Praljak, bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a, Milivoje Petković, bivši zamjenik komandanta HVO-a, Valentin Ćorić, bivši komandant Vojne policije HVO-a, te Berislav Pušić, bivši predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika HRHB, proglašeni su i u drugostepenom postupku krivima za progon i druge zločine nad muslimanima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni u okviru zločinačkog poduhvata, koji su tužioci nazvali stvaranjem „velike Hrvatske“.
Potvrđene su sve kazne iz prvostepene presude, odnosno ukupno su osuđeni na 111 godina zatvora.
Da podsjetimo, jutros u 10 sati počelo je izricanje drugostepene presude šestorici čelnika nekadašnje Hrvatske Republike Herceg Bosna (HRHB), koji su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.
Prvo je potvrđena prvostepena presuda Jadranku Prliću, bivšem premijeru HRHB, od 25 godina zatvora, zatim i Brunu Stojiću, bivšem ministru odbrane HRHB, 20 godina.
Nakon što je izrečena presuda Slobodanu Praljku, bivšem načelniku Glavnog štaba HVO-a, on je popio otrov, nakon čega je suđenje prekinuto.
Prema pisanju medija Praljak je umro u bolnici, ali još nema zvanične potvrde.
Prvostepenom presudom dobili 111 godina zatvora
Podsjećamo, 29. maja 2013. godine Jadranko Prlić, bivši premijer HRHB, Bruno Stojić, bivši ministar odbrane HRHB, Slobodan Praljak, bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a, Milivoje Petković, bivši zamjenik komandanta HVO-a, Valentin Ćorić, bivši komandant Vojne policije HVO-a, te Berislav Pušić, bivši predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika HRHB, proglašeni su krivima za progon i druge zločine nad muslimanima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni u okviru zločinačkog poduhvata, koji su tužioci nazvali stvaranjem „velike Hrvatske“.
Prliću je tada prvostepeno izrečena kazna od 25 godina zatvora, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16, a Pušiću 10 godina zatvora. Prvostepena presuda, koja je im je izrečena, najduža je u istoriji Haškog tribunala i ima 2.620 stranica. Na prvostepenu presudu svi su uložili žalbe. Prlić i ostali su se 2004. dobrovoljno predali Haškom tribunalu, a suđenje je počelo 26. aprila 2006. godine. Tokom 465 radnih dana tužioci su pred Sud izveli 249 svjedoka, a sve odbrane 56 svjedoka.
Nezavisne, 29.11.2017.