Custom Linkovi

ХАГ – У хашком трибуналу изречена је другостепена пресуда у случају Прлић и остали.
Јадранко Прлић, бивши премијер ХРХБ, Бруно Стојић, бивши министар одбране ХРХБ, Слободан Праљак, бивши начелник Главног штаба ХВО-а, Миливоје Петковић, бивши замјеник команданта ХВО-а, Валентин Ћорић, бивши командант Војне полиције ХВО-а, те Берислав Пушић, бивши предсједник Комисије за размјену заробљеника ХРХБ, проглашени су и у другостепеном поступку кривима за прогон и друге злочине над муслиманима у западној Херцеговини и средњој Босни у оквиру злочиначког подухвата, који су тужиоци назвали стварањем „велике Хрватске“.
Потврђене су све казне из првостепене пресуде, односно укупно су осуђени на 111 година затвора.
Да подсјетимо, јутрос у 10 сати почело је изрицање другостепене пресуде шесторици челника некадашње Хрватске Републике Херцег Босна (ХРХБ), који су првостепеном пресудом осуђени на укупно 111 година затвора.
Прво је потврђена првостепена пресуда Јадранку Прлићу, бившем премијеру ХРХБ, од 25 година затвора, затим и Бруну Стојићу, бившем министру одбране ХРХБ, 20 година.
Након што је изречена пресуда Слободану Праљку, бившем начелнику Главног штаба ХВО-а, он је попио отров, након чега је суђење прекинуто.
Према писању медија Праљак је умро у болници, али још нема званичне потврде.
Првостепеном пресудом добили 111 година затвора
Подсјећамо, 29. маја 2013. године Јадранко Прлић, бивши премијер ХРХБ, Бруно Стојић, бивши министар одбране ХРХБ, Слободан Праљак, бивши начелник Главног штаба ХВО-а, Миливоје Петковић, бивши замјеник команданта ХВО-а, Валентин Ћорић, бивши командант Војне полиције ХВО-а, те Берислав Пушић, бивши предсједник Комисије за размјену заробљеника ХРХБ, проглашени су кривима за прогон и друге злочине над муслиманима у западној Херцеговини и средњој Босни у оквиру злочиначког подухвата, који су тужиоци назвали стварањем „велике Хрватске“.
Прлићу је тада првостепено изречена казна од 25 година затвора, Стојићу, Праљку и Петковићу по 20 година, Ћорићу 16, а Пушићу 10 година затвора. Првостепена пресуда, која је им је изречена, најдужа је у историји Хашког трибунала и има 2.620 страница. На првостепену пресуду сви су уложили жалбе. Прлић и остали су се 2004. добровољно предали Хашком трибуналу, а суђење је почело 26. априла 2006. године. Током 465 радних дана тужиоци су пред Суд извели 249 свједока, а све одбране 56 свједока.
Независне, 29.11.2017.