Хашки oптуженици су захвални за помоћ Владе Српске

13.05.2014.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада прошле године први пут увела да се одређена финансијска средства дају хашким притвореницима и истакла да је добила низ захвалница и дописа оптуженика за добијену помоћ.

Цвијановићева је одбацила наводе да Влада Српске не помаже хашким оптуженицима и навела да јој је жао што се на такав начин презентују ствари у вези са помоћи Српске хашким оптуженицима.

Она је подсјетила да је један од адвоката генерала Ратка Младића рекао сасвим супротно – да је једина подршка коју одбрана добија – подршка која долази из Републике Српске и предсједника Милорада Додика.

Наводећи да на тој сарадњи треба порадити, Цвијановићева је рекла да је Влада лани увела да се одређена финансијска средства дају на располагање хашким притвореницима, као и да се омогући члановима њихових породица да могу да их обиђу, али и да имају за дневне потребе.

„Добила сам одређене захвалнице и дописе људи који су тамо и који су рекли да су захвални за такав вид помоћи, јер они и њихове породице живе у тешким условима“, навела је Цвијановићева новинарима у Београду.

Она је подсјетила на вријеме након рата и како су се ствари дешавале на том плану, одакле је видљиво да није било помоћи „неки других гарнитура које су биле на власти“.

„То се мора системски уредити. То су урадиле неке земље у нашем окружењу које су врло системски приступиле стварима које се зову подршка или помоћ. То је задатак на којем се мора радити“, рекла је Цвијановићева, која је присуствовала отварању Сајма технике, заједно са министром индустрије, енергетике и рударства Српске Жељком Ковачевићем.

СРНА, 12.05.2014.