У понедјељак пресуда за злочине над Србима у Броду

29.03.2019.

САРАЈЕВО, 29. МАРТА /СРНА/ – Суд БиХ заказао је за понедјељак, 1. април, изрицање првостепене пресуде бившем припаднику Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Алминку Исламовићу за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године. Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила који су били заточени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону „Полета“. На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Тужилац Мирослав Јањић је, током изношења завршних ријечи 18. марта, рекао да искази свједока Тужилаштва потврђују да је Исламовић починио злочине за које га терети оптужница, што нису оспорили ни докази одбране, те затражио да га Суд прогласи кривим и изрекне казну сходно закону. Јањић сматра да је Тужилаштво доказало да је Исламовић био припадник ХВО-а и да су Полицијска станица у тадашњем Босанском Броду и стадион „Полет“ били мјеста гдје су затварани бесправно ухапшени Срби. Тужилац је навео да су свједоци својим исказима потврдили да их је Исламовић тукао, да су неки пребијани до несвијести, док је неке само шамарао. Јањић је Судско вијеће подсјетио на изјаве свједока који су рекли да су видјели да је оптужени једног затвореника ударао књигом по глави, да је једном затворенику прскао сузавац у очи, те да је узимао паре за откупнину, што је потврдио и свједок одбране. Исламовићев бранилац, адвокат Сенка Ножица сматра да тужилац није прилагодио оптужницу исказима свједока, јер у њој „нису наведене одређене ствари“, те да тужилац није ван разумне сумње доказао било коју тачку оптужнице.

Одбрана је закључила да Тужилаштво није ван разумне сумње доказало да је Исламовић предузео радње које су наведене у оптужници, те је предложено да, уколико Суд нађе његову одговорност, има у виду свеопште околности и олакшавајуће чињенице што се тиче елемената кривичне радње. Изрицање пресуде заказано је за 9.00 часова.