Сјећање на злочин над Србима у Сијековцу

27.03.2019.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Сијековцу код Брода да злочини почињени над Србима не смију бити заборављени и да је Република Српска једина гаранција опстанка и слободе српског народа.

„Страдање у марту 1992. године било је стравично јер су убијени цивили на праговима својих кућа. Наша света дужност јесте да гајимо сјећање на невино страдале у Сијековцу и њиховим породицама помогнемо колико можемо“, рекао је Додик новинарима након обиљежавања 27 година од убиства 46 српских цивила које су починили припадници регуларних војних снага Хрватске и и паравојне муслиманско-хрватске јединице.

Он је истакао да је на данашњи дан 1992. почела спирала зла јер до тада рат у БиХ није почео.

„Хрватске снаге, али и комшије муслимани и Хрвати сматрали су да треба да почине овај гнусни злочин. Наша је обавеза да не губимо сјећање и да сваке године обиљежавамо ово велико страдање. То ће бити и јасна порука за оне који су злочин починили“, додао је Додик.

Он је подсјетио да је Хрватска извршила агресију и починила злочине на подрчују Брода, али и српских крајишких општина, међу којима је Мркоњић Град.

„Очигледно да за њих постоје нека друга правила јер не постоји казна за злочинце, а камоли за улазак јединица из Хрватске. Они су то камуфлирали неким споразумом који су потписали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман. Треба рећи да БиХ тада није постојала и да је Изетбеговић није представљао“, навео је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да је Сијековац мјесто страшног страдања српских цивила које су побиле регуларне једнице Хрватске војске са паравојним бошњачко-хрватским формацијама прије почетка рата и борбених дејстава у БиХ.

„Сви који говоре да је извршена агресија на БиХ нека дођу у Сијековац и увјере се у чињенице, ко је и када извршио агресију и на кога. Морам поставити питање: јесу ли породица Зечевић која је побијена овђе, породице Милошевић, Трифуновић и остале извршиле агресију на БиХ или су то учиниле регуларне једнице Хрватске војске које су овђе убиле нејач, укупно 46 цивила за период који су овђе провели“, рекао је Милуновић новинарима у Сијековцу.

Он је подсјетио да су у Сијековцу убијане жене, ђеца, старци, да је најмлађа жртва ђечак од 17 година, а најстарија мушкарац од 77 година.

„То је један од доказа да српски народ није имао другог избора него да узме оружје у руке и да се брани од дивљачких напада. Српски народ се одбранио и створио Републику Српску, која је једини гарант опстанка Срба“, рекао је Милуновић.

Он је нагласио да нема помака у процесуирању починилаца злочина у Сијековцу.

„Тужилаштво, очито, не дотичу српске жртве. Само два лица су неправоснажно осуђена на по 10 година затвора и то је све. Тражимо правду не само за ове, већ и за Србе у Сарајеву“, поручио је Милуновић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да се треба сјећати невиних жртава Сијековца, али и прозивати одговорне за тај злочин.

„Одговорним сматрамо Тужилаштво и Суд док год не процесуирају сваки ратни злочин на простору БиХ. Имамо ситуацију да они који су директно починили злочин не одговарају, а с друге стране одговарају они који нису знали да се злочин десио. Доносе закључке да је неко морао знати. Мора се утврдити истина и да се никада и никоме овакав злочин не догоди“, рекао је Савчић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић подсјећа да је Хрватска још 2015. године забранила приступ својим архивама.

„И тада су јавно рекли да неће да примају `монтиране` оптужнице из БиХ које долазе против хрватских држављана. Политика је имала и дан-данас има уплив у рад правосуђа. Такође, имају и жељу да се прикрију злочини и да се амнестирају злочинци који су починили страшне злочине од 1992. године у Посавини и Сијековцу“, рекао је Којић.

Он истиче да има безброј материјалних доказа, али да то мало кога занима, осим што се настоји амнестирати што више починилаца злочина.

„Земир Ковачевић је осуђен на 10 година и нико више. Од 2013. године, када је ријеч о цијелој Посавини, води се 16 процеса против 29 лица, а највећи процес је Орашје“, рекао је Којић.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Фотије рекао је да се у Сијековцу догодила велика трагедија и да су током молитве у цркви говорили о мученицима сијековачким.

„Говорили смо, не само о људима пострадалим, него о мученицима, пошто су они били потпуно невини људи који су дизани из њихових кућа и убијани. Убијали су жене, ђецу, старце“, рекао је владика Фотије.

Он је нагласио да је то, према схватању свете цркве, заиста мучеништво.

„Страдали су само зато што су Срби и што су православни, никакве њихове кривице није било. Починиоци се знају по имену и презимену и нико није одговарао, нико није изведен пред лице земаљске правде“, навео је владика Фотије који је данас служио литургију у Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу код Брода.

Начелник општине Брод Илија Јовичић изјавио је да је у Сијековцу почињен велики злочин.

„Не знам којим би ријечима човјек могао описати када људе извучете из куће и побијете. Зато се ми Брођани и шири круг људи већ 27 година окупљамо и наставићемо то да чинимо, тражећи правду и процесуирање оних који су починили ове злочине“, рекао је Јовичић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је данас да је покољем 46 српских цивила у Сијековцу почињен први масовни злочин на територији БиХ и тиме је започео необјављени рат против српског народа у БиХ.

Говедарица је истакао да, након злочина у Сијековцу и окупације Брода, српски прваци који су предводили СДС, нису имали никаквог избора него да бране српски народ у БиХ и српску територију, саопштено је из СДС-а.

„Из те одбране српског народа и простора на ком је живио настала је Република Српска. Убачени припадници Збора народне гарде Хрватске, уз помоћ паравојних формација ХЏ-а и СДА из БиХ, извршили су окупацију Брода 3. марта 1992. године и тим оружаним чином започела је агресија Хрватске“, подсјетио је Говедарица.

Он је нагласио да је из одбране српског народа и простора на ком је живио настала Република Српска.

Говедарица је напоменуо да 27 година од злочина у Сијековцу нема правде за жртве.

Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из такозване РБиХ, током 1992. године извршиле су стравичне злочине над Србима у Сијековцу, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, ђеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је деветоро Срба, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић.

Најмлађа жртва био је Драго Милошевић (17), а најстарија Васо Зечевић (77).

У Сијековцу је запаљено 15 кућа, као и Црква Свете великомученице Огњене Марије.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека ако не буду спремни да бране своја огњишта.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.