Подићи споменик убијеној дјеци Козаре

04.06.2019.

Удружење логораша Другог свјетског рата из Бањалуке залаже се да на подручју Козаре буде подигнуто централно спомен-обиљежје у знак сјећања на 11.700 убијене српске дјеце са Козаре у Другом свјетском рату, изјавила је предсједник овог Удружења Добрила Кукољ.

– Удружење апелује да власти Републике Српске и ресорно министарство покрену иницијативу да на платоу Козаре буде подигнут централни споменик убијеној дјеци са Козаре – рекла је Кукољева Срни.

Она је поручила да се више никоме никада у свијету не смију поновити зло и стравични злочини које су усташе починиле за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ у Другом свјетском рату над Србима, Јеврејима и Ромима.

– Не смије се више никада десити да се ножевима и маљевима убијају невина дјеца, нити људи било које вјероисповијести и расе – истакла је Кукољева.

Она сматра да би млади у школама требало много више да се упознају о злочинима почињеним над Србима за вријеме НДХ, као и у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Она је најавила да ће делегација Удружења логораша Другог свјетског рата из Бањалуке у суботу, 8. јуна, присуствовати служењу парастоса и манифестацији „Школски спомен-час“ код споменика „Рањена птица“ у Горњим Подградцима.

Добрила Кукољ, која је преживјела страхоте Јасеновца, каже да „Рањена птица“ треба да буде опомена да се никад не понови голгота коју су доживјели становници Козаре.

Споменик „Рањена птица“ направљен је 1983. године од старог оружја сакупљеног на Козари, а израдио га је скулптор Тоне Светина.

Претпоставља се да је у збјеговима са Козаре у јулу 1942. године отјерано око 80.000 становника, међу којима је било више од 25.000 дјеце.