ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОГ РАТА УВЈЕРЕНЕ ДА ЈЕ МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА О СРЕБРЕНИЦИ ИСКОРАК У УТВРЂИВАЊУ ИСТИНЕ

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић увјерен је да ће Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године радити професионално и објективно и релативно брзо утврдити основне чињенице о рату и страдањима.
Којић је рекао Срни да још нико није осуђен за бројне злочине и масовна убиства српских цивила и заробљених војника, односно вођено је неколико судских процеса и само у једном су починиоци злочина осуђени за појединачна убиства.
„У Сребреници и око ње била су велика српска страдања у првој години рата када су се догодили масовни прогон, убиства и уништавање свега што је српско с циљем етничког нестанка Срба. У тој години убијено је око 80 одсто Срба од 3.267 колико их је укупно погинуло у средњем Подрињу и Бирчу од 1992. до 1995. години“, навео је Којић.
Према његовим ријечима, нико није одговарао ни за злочине у Другом свјетском рату над сребреничким Србима које су починиле усташе међу којима су били локални муслимани.
„То је охрабрило потомке злочинаца да то понове и у посљедњем рату. Уколико не буду одговарали то им је јасан сигнал и подстицај да без одговорности почну нови рат и понове сличне злочине над Србима због којих њихови преци нису одговарали“, каже Којић.
Он је нагласио да је штета што независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године није формирана раније, али да се нада да ни сада није касно да буде утврђена истина о страдањима.
„Тек када се утврди и прихвати истина о карактеру рата и свим страдањима на подручју ове општине може бити помирења и изградње суживота. Без истине и одговорности нема помирења, повјерења, ни безбједне будућности никоме на овим просторима“, напоменуо је Којић.

За чланове Удружења логораша регије Бирач веома је битно формирање независних међународних комисија за истраживање истине о страдањима у Сребреници и Сарајеву, те са нестрпљењем очекују резултате њиховог рада, јер ће потврдити страдања која су логораши доживјели у та два мјеста, рекао је Срни секретар овог удружења Винко Лале.
„За нас је веома важно да те комисије објективно истраже и утврде све чињенице и страдања у логорима. Будући да велики број логораша из Сарајева живи у регији Бирач, као и оних који су били у сребреничким логорима, сви су заинтересовани за рад ових комисија“, истакао је Лале.
Лале је рекао да је логораше обрадовала одлука о формирању ових комисија, те истакао да су и Удружење, а и логораши појединачно, спремни да помогну њихов рад својим свједочењима, уступањем документације на увид, изласцима на терен, као и на друге начине.
„Нас посебно интересује истина због патњи кроз које смо прошли, а нико због тога није одговарао, као и због манипуалција које се годинама пласирају.
Очекујемо да ће комисије радити професионално и да ће утврдити чињенице о нашим страдањима, постојању логора за Србе у Сребреници и Сарајеву и да ће се обавити цјеловито истраживање и доћи до праве истине. Надамо се да ће та истина исправити неправду према српским логорашима, јер је до сада све рађено парцијално“, навео је Лале.
Он је указао да су за Србе, који су убијени у логорима у Сребреници, здравствене установе из тог мјеста издавале документацију са лажним узроцима смрти.
„У документима пише да су умрли, иако постоје свједочења и докази да су убијени и то свјетска јавност треба да сазна, како би се добила цјеловита слика о свим страдањима у БиХ, а не само о страдањима Бошњака, како је у свијету до сада лажно представљано под утицајем западних сила и медија“, поручио је Лале.

Предсједник зворничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Стака Петровић сматра да формирање Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године представља искорак у коначном утврђивању истине о броју жртава на овом подручју.
Петровићева очекује да ће ова комисија утврдити чињенице о броју свих жртава да би престало да се манипулише бројем страдалих.
„Да ли је разумно и за историјске податке увјерљиво да нико од сребреничких муслимана није умро природном смрћу од 1992. до 1995, или да у том периоду нико од муслиманских војника није погинуо на ратишту, него да су баш сви цивилне жртве страдале у десетак дана јула 1995?“, рекла је Петровићева Срни.
Она је рекла да су њеног мужа Миладина Петровића комшије муслимани заклали у родном засеоку Јокићи код зворничког насеља Кисељак.
„Нашла сам га закланог и избоденог ножем у лијеву плећку. Тог 26. маја 1992. године, осим Миладина, муслимани из сусједног села Ковачевићи су убили Бранка Ђокића, Милана Јовића, Рају Стевића, Цвијана Петровића и Драгу Трифковића“, навела је Петровићева.
Према њеним ријечима, муслимани су ничим изазвани напали и запалили село и пар кућа у Кисељаку које су се налазиле у близини мјеста злочина.
„За овај злочин никада нико није одговарао, а још није подигнута оптужница против починилаца иако се зна ко су“, рекла је Петровићева.
Она је подсјетила да ће се у мају навршити 27 година од злочина који су починили муслимани из мјеста Витиница и Ковачевићи, када су мучки упали у српско село, убили шест и ранили тројицу мјештана, који су на прилазу селу чували стражу, односно своја огњишта.
Петровићева је, поводом данашњег конституисања Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, нагласила да је ова комисија потребна ради истине и помирења.