Одржана промоција монографије Гидеона Грајфа „Јасеновац – Аушвиц Балкана“

06.02.2019.

Поводом обиљежавања 77 година од страдања Срба у Дракулићу и Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, у Бањалуци је вечерас промовисана монографија израелског историчара Гидеона Грајфа, „Јасеновац – Аушвиц Балкана – усташка империја и окрутности“. Промоцију је организовао Републички центар за истражовање ратних злочина.

У Јасеновцу није било довољно само убити жртве, већ им је требало поништити људско достојанство и изложити их монструозним тортурама , истакао је израелски историчар Гидеон Грајф.

Грајф је рекао да 45 година истражује Аушвиц, што даје одређену основу да врши поређење са другим логорима из Другог свјетског рата, те је нагласио да се Аушвиц и Јасеновац могу назвати паклом на Земљи.

„У Јасеновац је прије смрти жртвама стизало и много патњи и то намјерних, које су биле врста забаве за починиоце. Јасеновац се показао као много бруталније варварско мјесто, јер су усташе покушавале да се покажу Нијемцима да су чак и бољи и гори од њих“, нагласио је Грајф.

Он је додао да су починоци злочина у концентрационим логорима и почињени геноцид у Другом свјетском рату нису довољно кажњени, што сматра трагедијом за цивилизацију која тако нешто допушта.

„Мора да нешто није у реду са свијетом. Незамисливо је да ће многи починоци злочина, којих и данас има живих, да умру у кревету или природном смрћу, а да један једини дан нису провели у затВору. То је незамисливо и неподношљиво“, оцијенио је Грајф.

Монографија Гвидеона Грајфа, и насловом, и садржајем потврђује да је концентрациони логор Јасеновац био балкански Аушвиц.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић сматра да је компаративном анализом између усташког логора смрти Јасеновац и нацистичког Аушвица потпуно оповргнут покушај ревизије историје одређених центара моћи, према којима је Јасеновац био радни логор, а број страдалих мањи од стварног броја.

„Том анализом, коју је радио израелски историчар Гидеон Грајф, утврђено је да је 57 метода мучења кориштено над логорашима у систему усташких логора Јасеновац у убијању Срба, Јевреја и Рома“, рекао је Којић новинарима уочи промоције Грајфове монографије „Јасеновац – Аушвиц Балкана“ у Бањалуци.

Према његовим ријечима, ова књига је најбољи одговор на све покушаје ревизије, јер долази од стручњака као што је Грајф.

Важно је да свјетски историчари шире истину о страдању у јасеновачком логору смрти, јер и у данашњој Хрватској објављују књиге са нетачним подацима, оцијенио је предсједавјући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Чињеница је да Срби нису евидентирали имена свих својих жртава, као што је то учинио Изрел, и зато је, каже, ова сарадња толико корисна.

„Страдање српског народа у Другом свјетском рату никада није проглашено геноцидом, јер то нису хтјели ни свјетски центри, пошто су занемаривали све што стиже из комунистичке Југославије, али није хтјела ни комунистичка власт“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, уочи промоције монографије.

Он је додао да је комунистички режим једнако одговоран за скривање таквих података, рачунајући да ће вријеме уништити доказе и елиминисати сјећања.

Додик је рекао да се Срби враћају сјећању на своја страдања тек у задњих двадесетак година, док држава Израел то већ дуго ради.

„Ово је веома важна презентација монументалног дјела једног од највећих ауторитета у свијету који изучава геноцид и страдања. Важно је да са те адресе долази студија која говори о томе да је страдање у Јасеновцу и на Балкану идентично ономе у Аушвицу“, навео је Додик.