Одбрана генерала Младића изводи 336 свједока

13.05.2014.

Одбрана некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића најавила је пред Хашким трибуналом да ће у свом доказном поступку, који ће почети 19. маја, пред судије извести 336 свједока.

Расправно вијеће предсједавајућег Алфонса Орија је за испитивање тих свједока Младићевој одбрани одобрило 207,5 радних часова, колико је за извођење својих доказа утрошило и тужилаштво.

Младићев правни заступник Бранко Лукић рекао је током расправе уочи почетка доказног поступка одбране да ће за Младићеву одбрану исказ дати 122 свједока који су већ свједочили, такође у корист одбране, на одвојеном суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Лукић рекао је и да у понедјељак, 19. маја, неће излагати уводну ријеч одбране, већ ће одмах пред судије извести првог свједока.

Према његовим ријечима, одбрана ће изјаве већине свједока у спис увести у писаном облику тако да њихово испитивање у судници неће трајати дуже од 30 минута, након чега ће их унакрсно испитивати тужиоци.

Адвокат Лукић наговијестио је да одбрана намјерава да поново у судницу доведе и осам свједока који су већ свједочили у доказном поступку тужилаштва против Младића.

Процес против генерала Ратка Младића почео је у Хагу 16. маја 2012. године.

СРНА, 12.05.2014.