Обиљежавање 26 година од злочина над војницима ЈНА у Тузли

15.05.2018.

У Бијељини ће данас бити обиљежено 26 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузли, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, градске Борачке организације и управе града.
Обиљежавање ће почети у 11.00 часова служењем парастоса на градском гробљу Пучиле, у 11.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на Спомен-костурници, а обраћање званичника у 11.45 часова.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и изасланик члана Предсједништва из Републике Српске Миленко Ристић.

Савановић је јуче у Бањалуци истакао да породице страдалих највише боли неправда будући да починиоци тог злочина никада нису кажњени.

Он је рекао да власти Тузле опструишу захтјеве из Републике Српске да сјећање на овај догађај буде обиљежавано у Тузли, на мјесту страдања припадника ЈНА.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић истакао је да је 15. маја 1992. године на Брчанској малти у Тузли почињен незапамћен злочин над српским младићима.

Стевановић је подсјетио да је, према наређењу врховне команде из Београда и према договору са органима власти у Тузли, договорен миран излазак војске из касарне преко Бањ брда према Бијељини и Семберији, али када је колона камиона војске покушала мирно да напусти Тузлу мучки је нападнута из засједе.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Тада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне „Хусинска буна“ са око 200 моторних возила и око 600 старјешина и војника, изведен је неочекивано, из засједе.

Извели су га припадници муслиманског МУП-а, муслиманске Територијалне одбране и „Зелених беретки“.
БИЈЕЉИНА, 15. МАЈА /СРНА/