Наставак суђења Дудаковићу

02.09.2019.

У Суду БиХ данас је настављено суђење Атифу Дудаковићу и још 15-орици припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Тужилаштво БиH подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиH за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин над цивилима на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Hасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Hусеин Балагић, Але Hоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић. Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и тако онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага. Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин. Предмет у односу на Алета Hоџића је раздвојен, након што је Суд добио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када за то буду стечени услови.

На рочишту одржаном 26. августа прочитан је исказ преминулог свједока Тужилаштва БиH Душана Филиповића у којем је навео да је након заробљавања током војне акције „Сана 95“ одведен у војни хангар у Босанском Петровцу гдје је затекао између 70 и 80 српских цивила, међу којима је било четворо дјеце, те да су неки извођени напоље и да се по повратку на њима видјело да су премлаћивани. Филиповић је навео да су у хангару били и припадници Војске Републике Српске, али да не зна колико их је тачно било, јер су заробљени српски војници стално одвођени у Бихаћ, а довођени нови. Прочитан је и исказ преминулог свједока Миле Новаковића, који је рекао да је почетком акције „Сана 95“ са укућанима напустио село Рисовац у општини Босански Петровац, а да је његов отац Славко одбио да напусти кућу. Новаковић је изјавио да је у августу 1999. од рођака Радована чуо да је изнад куће у Рисовцу пронађен непотпун скелет његовог оца и лична карта, који је касније идентификовао и патолог Жељко Каран. Свједок је рекао да је његова родица Ковиљка Новаковић, која је са неколико мјештана остала у селу, убијена поред своје куће, да су убијени и Милан Драгосавац и Драган Илић, а да су неки сељани размијењени.