Комисија за Сребреницу: Неће бити оглашавања у јавности до окончања рада

01.04.2019.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године одлучила је данас на конститутивној сједници у Бањалуци да се неће оглашавати у јавности до окончања рада.

– Чланови Комисије су мишљења да би преурањени контакти са медијима, из поштовања према важној мисији коју Комисија треба да обави, били непотребни и контрапродуктивни – саопштено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

У саопштењу се наводи да су чланови Комисије сагласни да нема потребе за иступима у јавности прије него што се дође до конкретних закључака на основу доступне документације и анализа које су потребне да се објективно уради посао.

Рад Комисије неће коментарисати ни у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Влада Републике Српске именовала је 7. фебруара чланове двије међународне и независне комисије – за страдање свих народа у и око Сребренице од 1992. до 1995. године и за страдање Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године.

Предсједавајући Комисије за Сребреницу је Гидеон Грајф, израелски стручњак за истраживање Холокауста.

Осим Грајфа, чланови Комисије за Сребреницу су Аденреле Шинаба из Нигерије, Јуки Оса из Јапана, Роџер Бајард из Аустралије, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голдбах из Њемачке, Лавренс Арманд Френч из САД и Марија Ђурић из Србије.