КАРАЏИЋУ ДОЖИВОТНА КАЗНА ЗАТВОРА

21.03.2019.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је 20. марта првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду, којом га је осудио на казну доживотног затвора.
Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Потврђена је првостепена пресуда којом је Караџић проглашен кривим за „геноцид на подручју Сребренице 1995. године“, нападе на цивиле током опсаде Сарајева и узимање припадника мировних снага УН за таоце.

Жалбено вијеће одбацило је жалбу Тужилаштва и потврдило првостепену пресуду којом је Караџић ослобођен за наводни геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године.

Одбачен је и Караџићев захтјев за смањење казне.

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво. Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал.
Марко Сладојевић за АТВ је рекао да је у протеклих десет година прочитао све што је икада Караџић написао, потписао или рекао, јавно или тајно. У првостепеној пресуди, а и данас, све је, каже, изигнорисано.

„Радован Караџић је у преко 70 ситуација наредио заштиту цивила, ратних заробљеника друге стране, позивао на мир и прекид рата… и упркос свему томе је Судско вијеће и у првом и другом степену игнорисало те доказе и није извело ниједан закључак у његову корист. Могу само да кажем да је то скандалозно, а да ли је то политика, они сами знају“, истакао је Марко Сладојевић, правни савјетник Радована Караџића.
Први предсједник Републике Српске Радован Караџић поручио је да су српски народ и он већ побиједили, да је створена Република Српска и да су Срби слободни у својој држави.

Сладојевић је прочитао у изјави за РТРС ову поруку коју је након пресуде написао први предсједник Републике Српске.

„Жртва коју ја подносим мања је од других. Хиљаде младића је својим животима изградило Српску. Многи су послијератни инвалиди, а највећу жртву поднијеле су мајке чији су синови, често јединци, дали живот за слободу српског народа. То су истинске жртве“, рекао је Караџић.

Он је истакао да ова „јалова освета“ Хашког суда њему, као старцу не може ништа.

„Нисмо се предавали ни кад је било теже, па овако утамничен нећу престати да се борим за истину о нашој праведној борби у рату који нам је наметнут и у којем су страдала сва три народа“, навео је Караџић.

Први предсједник Српске је рекао да у сваком рату, а нарочито грађанском „изроди почине злочине, које је наша држава, ако је знала, осуђивала и процесуирала“.

„Ми смо се часно борили за слободу и једнакост српског народа у БиХ. Зато увијек и свуда будимо достојанствени, не мрзимо друге и поносно чувајмо оно што је изнад свих нас – нашу Републику Српску“, поручио је Караџић.

Другостепена пресуда која је изречена Радовану Караџићу јесте правоснажна али није коначна, јер и даље има право на ванредни правни лек – ревизију, рекао је за Тањуг члан Караџићевог правног тима адвокат Горан Петронијевић.

„Ми ћемо га сутра посетити и размотрити могућност да од свих ових доказа који су од нас прикривени у току првостепеног поступка од стране тужилаштва, сачинимо ново чињенично стање које ће нам бити довољан разлог за подношење захтева за ревизију“, прецизирао је Петронијевић.

Он је додао да ће у том делу правне борбе, бити учињен још један правни напор да се дође до истине.

догодило није се друго ни могло очекивати“, навео је адвокат.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић изјавила је да је данашња пресуда Међународног резидуалног механизма за кривичне судове којом је њен отац осуђен на доживотну затворску казну, очигледно резултат политичког притиска и да нема никакве везе са правом, правдом, чињеницама и доказима.

У име Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у Хагу је током изрицања пресуде боравио директор центра Милорад Којић.

„И раније смо говорили да је овај суд политички који доноси политичке пресуде. Само једна чињеница најбоље доказује то: да је Караџић издавао наредбе да се не гранатирају цивилни циљеви по Сарајеву, а Жалбено вијеће је то тумачило да је он то радио из политичких разлога када је њему одговарало, прије мировних конференција или потписивања мира. За њих доказ, папир, нема никакву снагу, њима тај папир ништа не вриједи“, нагласио је Милоред Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.

„Већ дуго се нема повјерења у Хашки трибунал и њихове послове. Они су се дуго времена бавили секетивним приступом и да једно од основих ствари јесте било да се индивидуално осуде људи за кршење закона и обичаја ратовања, али исто тако један од битних сегмента јесте да се осигура помирење. Они индивидуално пресуде и осуде људе, али оно што је друга мисија Хашког трибунала, то помирење, они су само довели да је неизвјесније и готово немогуће“, каже Додик.

Додик је рекао да пресуда која је изречена Караџићу, дјелује поприлично цинична и арогантна и да је дио равнања одређених рачуна између ранијих пресуда.

„Вечина људи у Српској није ни очекивала ништа другачије, него само горе, али боли неправда. Немогуће је да о Караџићу прича Насер Орић за које Тужилаштво БиХ тврди да има доказе о злочинима и то је износило, али дио Тужилаштва БиХ и Хашки трибунал нису реаговали“, истиче Додик и додаје:

„Суочени смо овдје са том пресудом, она је наводно индивидуална кривица Караџића, она не задире у причу о Републици Српској“.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је да пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу не представља пресуду српском народу.

„Снажно одбацујем такве примједбе. Караџићева кривица је само његова, а не његовог народа“, рекао је Брамерц, пише лист „Гардијан“.