Исламовићу 14 мјесеци затвора за злочине над Србима у Броду

03.04.2019.

Суд БиХ данас је првостепеном пресудом осудио бившег припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Алминка Исламовића на 14 мјесеци затвора за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године.
Исламовићу ће у казну бити урачунато вријеме проведено у притвору од 25. октобра 2017. до 6. априла 2018. године.

Исламовић је осуђен за двије тачке из оптужнице, и то за нечовјечно поступање и отуђења имовине српских цивила на подручју тадашњег Босанског Брода, док је по осам тачака оптужнице ослобођен.

Предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић рекао је да је Вијеће закључило да је Тужилаштво БиХ доказало да је Исламовић починио злочин против цивилног становништва.

Исламовић је осуђен за нечовјечно поступање према цивилима Браниславу Нарићу и Ратку Ковачевићу.

Како је образложено, Нарић је у јуну 1992. године ухапшен и одведен у стару зграду Полицијске станице у Босанском Броду, гдје га је Исламовић оборио на под и ударао ногама.

Божић је рекао да је Вијеће закључило да је оптужени учествовао и у психичком злостављању Ратка Ковачевића од којег је узео 20.000 КМ за откуп живота.

Исламовић је ослобођен оптужби за злостављање већег броја цивила који су од посљедица преминули, одвођење цивила којима се губи сваки траг, као и за минирање и паљење вјерских и културних споменика и српских кућа.

Он је ослобођен и оптужбе за одвођење и везање српских цивила на мост на Сави, као живи штит од бомбардовања.

Судија Божић је рекао да Тужилаштво за поједине тачке није изнијело ниједан доказ, да неки саслушани свједоци уопште нису споменули Исламовића, те да искази свједока не доводе оптуженог у везу за тачке које му се стављају на терет.

Већина оштећених, каже Божић, није потврдила да их је Исламовић тукао и малтретирао, те да није доказано ван разумне сумње да их је он изводио на радове.

Божић је навео да је Вијеће приликом одређивања висине казне уважило кривични закон који је био на снази у вријеме извршења кривичног дјела, те да је изречена казна сразмјерна тежини насталим посљедицама.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом вијећу.

Исламовић је оптужен јер је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону „Полета“.

Оптужница је Исламовића теретила и за одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Оптужница против њега је потврђена 26. јануара 2018. године, а главни претрес, који је почео 12. марта 2018. окончан је 18. марта ове године.