Интензивирати напоре за смањење заостатака предмета ратних злочина

15.05.2014.

Делегација ЕУ је на састанку структуралног дијалога, који је одржан у Сарајеву, презентовала препоруке у којима се наглашава да реформа правосудног система на нивоу БиХ остаје кључни приоритет, саопштено је из Дирекције за европске интеграције /ДЕИ/ БиХ.

У саоштењу се подсјећа да су пленарним састанком структуралног дијалога о правосуђу и осталим питањима у области владавине права између ЕУ и БиХ копредсједавали секретар Министарства безбједности БиХ Бакир Даутбашић и директор за западни Балкан у Генералном директорату ЕУ за проширење Жан Ерик Паке.

О борби против корупције и политикама антидискриминације расправљано је први пут у оквиру проширеног дијалога, с посебним нагласком на централну улогу правосудних институција у борби против корупције и омогућавању грађанима да одбране своја права.

Битни елементи су сакупљени на једно мјесто, захваљујући и активном доприносу организација цивилног друштва.

Ова питања су јасни хоризонтални приоритети, које ће Европска комисија наглашавати и у осталим релевантним форумима, укључујући предстојеће напоре у вези са Спразумом за раст и пост-мониторингом либерализованог визног режима.

С тим у вези, Европска комисија је опредијељена да повремено процијени досљедност напретка и одрживост свих реформи подузетих у контексту мјерила Мапе пута за либерализацију визног режима.

Делегација ЕУ је на састанку структуралног дијалога презентовала препоруке које ће у ширем обиму наредних дана бити формално уручене властима у БиХ.

Опсежни кораци предузети су у припреми одговарајућег законодавства у контексту реформе Високог судског и тужилачког савјета, као и Суда БиХ.

У вези с тим, Европска комисија је од Суда БиХ затражила до краја јуна свеобухватан аналитички преглед примјене проширене надлежности за процесуирање кривичних дијела.

Очекује се да ће информације о броју пресуђених случајева и образложењима примјене надлежности дати битне елементе за завршетак дуготрајне реформе, узимајући у обзир техничке препоруке Венецијанске комисије.

Упућен је јасан позив за интензивирање напора за смањење заостатака у рјешавању предмета ратних злочина.

Нарочито би најсложеније истраге и предмети „Категорије два“ трансферисани Тужилаштву БиХ од Хашког трибунала требало да буду процесуирани без даљих одгађaња.

Правда за жртве свих ратних злочина остаје кључ настојања за помирење широм БиХ као и у региону западног Балкана.

Европска комисија је поздравила недавно усвојене мјере усмјерене ка јачању професионализма у правосуђу, укључујући нови систем писаних испита за све кандидате за правосудне функције.

Повећање објективности и транспарентности у њиховом ангажовању на темељу способности и квалификација је предуслов за ефикасније и ефективније правосуђе.

Током дводневног састанка учесници су расправљали о питањима из домена примјене закона, укључујући сарадњу између тужилаштава и полиције.

СРНА, 14.05.2014.