Богдановић ослобођен оптужби за злочине у Сребреници

27.03.2019.

Суд БиХ ослободио је Милана Богдановића оптужби за злочине почињене у вријеме
напада српских снага на Сребреницу у јулу 1995. године.

Вијеће је закључило да Тужилаштво није извело довољно доказа у вези с убиствима, присилним пресељењем, незаконитим затварањем и присилним нестанцима.

Богдановић је ослобођен оптужбе да је, као некадашњи командир Шесте чете Посебних јединица полиције (ПЈП) Станице јавне безбједности (СЈБ) Зворник, одговоран за заробљавања мушкараца Бошњака и њихово одвођење на разне локације, те омогућавање другима да их злостављају и убијају.

“Ниједан свједок није видио ни чуо да је оптужени предузео неку радњу из оптужнице нити да је наредио припадницима Шесте чете нешто тако, односно Тужилаштво није доказало да су припадници те чете учествовали у заробљавању, спровођењу и омогућавању другима да убијају мушкарце”, рекла је предсједавајућа Судског вијећа Весна Јесенковић.

Богдановић је ослобођен и друге тачке оптужнице, која га је теретила да је, као бивши командир Полицијске станице у Скеланима, одговоран за затварање и нестанак бошњачких цивила.

Он је оптужен да је наџирао припаднике чете који су учествовали у заробљавању Бошњака након пада Сребренице у јулу 1995. године. Тужилаштво га терети да је учествовао у прогону – убиствима, присилним премјештањем, затварањем и нестанком цивила.

На ову пресуду је дозвољена жалба.