Zaharova: Haški sud je pristrasan prema jednoj strani u sukobu

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova oglasila se povodom presude Ratku Mladiću te poručila kako je presuda pokazala da je Haški tribunal pristrasan prema jednoj strani u sukobu.

Zaharova ističe da osuda Ratka Mladića izgleda licemjerno ukoliko se uzmu u obzir presude hrvatskim, albanskim i bošnjačkim vojnim komandantima.

„Presuda protiv Ratka Mladića ponovo je pokazala da je u praksi djelatnost međunarodnih mehanizama za procesuiranje onih koji su odgovorni za zločine tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, pristrasna prema jednoj od strana u sukobu. Osuda Ratka Mladića izgleda licemjerno u kontekstu opravdanja ‘haškom pravdom’ drugih učesnika sukoba tih godina, poput hrvatskog generala Ante Gotovine, kosovskog Albanca Ramuša Haradinaja i bošnjačkog komandanta Nasera Orića“, rekla je Zaharova.

Ona je poručila da je ignorišući činjenice događaja, Haški tribunal podriva napore stabilizaciji Balkana.

„Karakteristične osobine funkcionisanja Rezidualnog mehanizma i njegovog prethodnika, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, je ignorisanje činjenica i istorijskog konteksta događaja povezanih s raspadom Jugoslavije, podrivanje napora po postkonfliktnoj stabilizaciji i obnavljanju povjerenja na Balkanu“, navodi ona.

Zaharova se osvrnula i na sam proces suđenja te je naglasila da se tokom trajanja sudskog proces nisu poštovala Miladićeva osnovna prava.

„Pored toga, suđenje Ratku Mladiću praćeno je nepoštovanjem njegovih osnovnih prava kao optuženog. Tokom čitavog procesa, advokati i članovi porodice Ratka Mladića borili su se za poštovanje njegovog prava na zdravlje i adekvatnu medicinsku pomoć. Međutim, dopise upućene s tim ciljem sudije su odbacile“, ističe Zaharova te navodi da pravni zastupnici nisu dobijali potpune informacije o Mladićevom zdravstvenom stanju.

„Nekoliko godina pravni zastupnici generala nisu dobijali potpune i adekvatne medicinske informacije o njegovom zdravlju, a nezavisni, zapravo, ne na papiru, ljekari nisu bili dopušteni da vidi Ratka Mladića. Zahtjevi za privremeno puštanje okrivljenog radi liječenja u Rusiji ili Srbiji, uprkos pruženim državnim garancijama, takođe su odbijeni“, poručuje Zaharova.

Na kraju, Zaharova je ponovila već ranije poznate stavove Ruske Federacije o ulozi i aktivnostima Haškog tribunala.

„Polazimo od toga da Međunarodni rezidualni mehanizam treba da što prije završi svoje aktivnosti koje se tiču bivše Jugoslavije kako bi se ova sramotna stranica u historiji međunarodnog prava što prije okrenula“, zaključila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.