Uskoro podizanje optužnica za zločine u Čemernom

BANJALUKA, 19. DECEMBRA

Na području Kaknja i Ilijaša jutros su uhapšeni osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim civilima – Teufik Turudić /57/ i Senad Sikira /58/ iz Kaknja, Mirsad /53/ i Nusret Bešlija /55/, te Hamdija Spahić /57/ iz Ilijaša i Mirzet Bešlija /49/ iz Sarajeva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da je riječ o nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne odbrane /TO/ i takozvane Armije BiH, osumnjičenim za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša 10. juna 1992. godine.

Osumnjičeni su pod istragom da su u svojstvu komandanta i pripadnika struktura TO i takozvane Armije BiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze 10. juna 1992. godine, učestvovali u napadu na selo Čemerno, opština Ilijaš, nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti.

Hapšenje su izvršili pripadnici Sipe prema nalogu Tužilaštva BiH. /kraj/bon/vj/fono
Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da uskoro budu podignute optužnice zbog ratnog zločina nad 33 srpska civila u selu Čemerno.
Kojić je istakao da ratni zločin u selu Čemerno spada u kategoriju najsloženijih predmeta i podsjetio da je napad na selo izveden 10. juna 1992. godine u ranim jutarnjim časovima kada su na monstruozan način ubijeni djeca, žene i starija lica.

„O samom načinu na koji je izvršena egzekucija govore nalazi iz sudsko-medicinske obrade tijela, a 1999. godine je iskopana masovna grobnica u Čemernu u kojoj je bilo 20 tijela na kojima su bile vidljive prostrelne rane“, rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa postupajućim tužiocem bilo je vidljivo da postoji volja da budu procesuirana lica odgovorna za ovaj stravični zločin.

„Materijalni dokazi potvrđuju monstruoznost ovog zločina. Do sada je uhapšeno šest lica i može se očekivati da u narednom periodu predmet bude u sudskom postupku, s ciljem zadovoljenja pravde, što može biti moguće samo osuđujućom presudom“, dodao je Kojić.

On je podsjetio da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, prema zahtjevu postupajućeg tužioca, u ferbuaru dostavio materijalne dokaze koji se odnose na zločine počinjene u Čemernom.