U Boljaniću obilježeno 76 godina misije „Halijard“

U Boljaniću kod Doboja obilježeno je 76 godina od misije spasavanja savezničkih pilota – „Halijard“, na Ozrenu u Drugom svjetskom ratu. Od zarobljavanja i moguće smrti srpski narod je spasio oko 60 američkih pilota, a tokom cijele misije oko 1.200.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je današnje obilježavanje dokaz da se istina o antifašističkom duhu srpskog naroda ne može sakriti.

Dodik je izjavio da će u Boljaniću, mjestu gdje je bio improvozovani aerodrom sa kojeg je spaseno 60 savezničnih avijatičara tokom 1944. i 1945. godine, biti izgrađen prošireni memorijalni centar i da će obilježavanje kao što je današnje biti uvršteno u kalendar obilježavanja važnih događaja u Republici Srpskoj.

– Srbi su uvijek bili na strani pobjednika. Tada su rizikovali svoje živote da bi spasili savezničke pilote, i to je ostalo duboko usuđeno narodu ovih krajeva. Ovo je bila najveća operacija spasavanja pilota na okupiranoj teritoriji. Srbi su se borili pod okriljem Draže Mihailovića i pokret NOB-a, koji je na kraju pobijedio, ali u oba slučaja, Srbi su bili najznačajniji faktor te borbe. Nećemo ih nikada zaboraviti – istakao je Dodik.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović poručila je da su u Boljaniću ispisane najljepše stranice srpsko-američkih odnosa.

Sa ovog mjesta prije 76 godina ispisane su najljepšnje stranice srpsko – američkih odnosa . Uvijek ćemo se boriti za istinu, a iz te istine i najstaju naljepša savezništva, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

olaganjem vijenaca kod spomen-ploče na mjestu gdje je bio improvozovani aerodrom sa kojeg je spaseno 60 savezničnih pilota tokom 1944. i 1945. godine, u Boljaniću kod Doboja obilježeno je 76 godina od operacije „Halijard“.

U ime porodica spasenih pilota vijence je položio predsjednik Fondacije „Halijard“ Džon Kapelo. Istakao je da se više od decenije obilježava ova misija u Srbiji i da je važno što je u obilježavanje uvršten i Boljanić, sa kojeg su izvršene posljednje spasilačke misije.

– Godinama smo pričali o generalu Draži Mihailoviću i o srpskom narodu koji je rizikovao živote da bi pomogao savezničkim pilotima. Ovdje smo ne samo da učestvujemo na komemoraciji, nego i da vam se zahvalimo. S vama smo da bismo to proslavili, ovdje gdje je posljednja akcija završena – rekao je Kapelo.

Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i u muci i u radosti, i ovo je dan kad su srpski sinovi i kćeri, obični ljudi, pružili pomoć onima sa kojima su se zajedno borili protiv sila fašizma, poručio je izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Ovo je dan kad su naši sinovi i kćeri, obični ljudi, pružili pomoć onima sa kojima smo se zajedno borili protiv sila fašizma. Ti ljudi su osvjetlali obraz srpskog naroda i njih treba uvek da se sećamo – rekao je Selaković.

Američka delegacija uručila je zahvalnice potomcima porodica koje su spasavale američke i ostale savezničke pilot – Vaskrsiju Jankoviću, Savi Jankoviću i članovima porodice Luke Panića. Iako je imao samo šest godina, Vaskrsije se dobro sjeća američkih pilota koji su svakodnevno prolazili pored njegove kuće.

U Osnovnoj školi u Boljaniću postavljena je i izložba posvećena misiji „Halijard“ kojoj su prisustvovali predstavnici institucija Srpske, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predstavnici ambasada stranih država u BiH, delegacija grada Doboja, te brojni građani.