Radojka Filipović: Zakasnio poziv na prekid ćutanja

11.12.2021.

Apel Instituta za nestala lica BiH, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, da svi oni koji imaju saznanja o eventualnim grobnicama iz proteklog rata da prekinu ćutanje i tako okončaju i višegodišnju agoniju porodica nestalih, novo je bacanje prašine u oči porodicama srpskih žrtava.

Kaže ovo za “Glas Srpske” Radojka Filipović iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, opština Bratunac.

– Tolike godine su prošle od rata i oni sada kao apeluju da se prekine ćutanje. To je sramotno, a pogotovo jer je to urađeno na dan ljudskih prava. Oni u stvari godinama svjesno izbjegavaju da bilo šta urade po pitanju pronalaženja nestalih srpskih žrtava – kaže Filipovićeva.

Prema njenim riječima, Institut za nestala livca BiH, na ovaj način želi prikriti svoj nerad u proteklom periodu.

– Ništa se do sada nije uradilo, tako da se i danas ništa ne zna o 1.652 lica srpske nacionalnosti, nestalih u proteklom građanskom ratu. Ovaj Institut je formiran kako bi se radilo na pronalaženju samo nestalih Bošnjaka. Pri tome se zaboravljaju svi zločini počinjeni nad srpskim civilima, a što opet nama onemogućava da dođemo do pravde, pronalaženju odgovornih za ove zločine i njihovo procesuiranje. Jer, bez tijela, nema ni sudskog postupka – istakla je Filipovićeva dodajući da ovaj Institut još od 2013. godine nije pronašao nijedno nestalo lice sa bratunačke opštine, a što bi sigurno bacilo i drugu sliku na dešavanja u podrinjskom kraju.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji je obilježen u petak 10. decembra, iz Instituta za nestala lica BiH su naveli da hiljade članova porodica još živi u potpunoj neizvjesnosti, zaustavljeni u vremenu u kojem su nestali njihovi najmiliji i bez ikakvih saznanja o tome kako su umrli i gdje su njihovi posmrtni ostaci.