Predstavljena monografija o ratnim zločinima nad Srbima u BiH

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica predstavio je večeras u Banjaluci monografiju „Republika Srpska u odbrambeno-otadžbinskom ratu“, koja osim tematskih istorijskih cjelina sadrži više od 140 stranica fotografija i dokumenata o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima u BiH.

Direktor Centra Milorad Kojić rekao je novinarima da ova monografija najbolje odslikava kakav je značaj nastanka i postojanja Republike Srpske i ukazuje na potrebu njenog očuvanja, jer sadrži najznačajnija ratna dešavanja, odluke civilnih i policijskih organa vlasti, mirovne konferencije i pregovore.

„Sa druge strane, njen značaj još je i veći ako imamo u vidu presude i rad Haškog tribunala, koji je bio isključivo orijentisan na to da se sudi i presuđuje Srbima, a kroz pravosudne institucije na nivou BiH žele da optuže najviše policijsko, vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske i proglase ih zločinačkim formacijama i organizacijama i dovedu u pitanje legitimitet Srpske u današnjem obliku“, rekao je Kojić.

Istoričar i recenzent knjige Goran Latinović rekao je da je ova monografija krupan prilog teškom, odgovornom i dugoročnom zadatku da događaji iz vremena stvaranja Republike Srpske dobiju svoju istorijsku i istoriografsku odluku.

„Knjiga je utemeljena na obimnoj i neobjavljenoj arhivskoj građi na više od 120 bibliografskih jedinica, što govori o ozbiljnosti poduhvata“, rekao je Latinović.

On je ocijenio da je knjiga krupan doprinos dijalogu koji sadašnjost Republike Srpske treba da vodi sa prošlošću Srpske.

Istoričar i jedan od autora knjige Predrag Lozo istakao je da ova monografija pripada prvoj generaciji istraživanja, jer u dosadašnjoj istoriji Republike Srpske nije bilo ozbiljnijeg pokušaja sinteze koji bi pobrojao osnovna dešavanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Osim osnovnih faktografskih i hronoloških odrednica, ona donosi i naznake nekih pitanja kako će se nauka u ovim oblastima kretati u budućem periodu“, rekao je Lozo.

On je dodao da je cilj bio istaći značaj Republike Srpske i njenog funkcionisanja za biološki opstanak srpskog naroda zapadno od Drine.

„Osim toga, željeli smo pokazati koliko je bilo teško okruženje u kojem se stvarala i branila Republika Srpska, te da te generacije nisu poklekle, nego da su imale snage da se nose sa tim i u mnogo težim uslovima nego što smo mi sada. To je dobar putokaz za dalji razvoj Republike Srpske“, rekao je Lozo.
BANJALUKA, 3. APRILA /SRNA/ –