Подигнута оптужница за злочине у Чемерном

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против 11 особа због ратног злочина над жртвама српске националности у Чемерном код Илијаша 1992. године.

Наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем око 120 свједока, међу којима и преживјелих жртава и прилагањем око 400 материјалних доказа.

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине, подигао је оптужницу против:

1. ХАЏИЋ ЏЕМАЛА, рођеног 1954. године у Какњу, 
2. ТУРУДИЋ ТЕУФИКА зв. “Туфо”, рођеног 1960. године у Какњу 
3. СМОЛО ЏЕМАЛА зв. “Хага”, рођеног 1963. године у Какњу, 
4. СИКИРА СЕНАДА, рођеног 1959. године у Какњу 
5. СИКИРА БЕЊАМИНА зв. “Бенче”, рођеног 1969. године у Какњу, 
6. СИКИРА ХАРИСА зв. “Харе”, рођеног 01.07.1971.године у Какњу, 
7. ДУРАК ЕНЕСА рођеног 1964. године у Варешу 
8. БЕШЛИЈА МИРСАДА, рођеног 1964. године у Илијашу 
9. БЕШЛИЈА НУСРЕТА, рођеног 1962. године у Илијашу, 
10. БЕШЛИЈА МИРЗЕТА, рођеног 1968. године у Сарајеву, 
11. СПАХИЋ ХАМДИЈЕ, рођеног 1960. године у Илијашу.

Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству заповједника и припадника структура Армије РБиХ, Територијалне одбране (ТО) и активног и резервног састава МУП-а, поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

У оптужници се наводи, да су оптужени, судјеловали у планирању, договарању, припреми, организирању и извршењу удруженог злочиначког потхвата са циљем да се сво становништво српске националности у село Чемерно у опћини Илијаш, у потпуности уклони почињењем намјерног лишавања живота (убојства) свих особа српске националности у селу Чемерно, без разликовања цивила и војника ВРС, укључујући и заробљене цивиле и припаднике ВРС који су положили оружје, као и прекомјерним и војно неоправданим уништењем и њихове непокретне и покретне имовине.

У оптужници се наводи, да је у синхронизираном нападу на село, у мјесецу јуну 1992. године, почињено убојство најмање 30 жртава српске националности, оба пола и различите животне доби, међу којима је било жена и малодобних особа, а неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин, а њихова тијела масакрирана.