Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će vrlo brzo biti podignuta optužnica protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i ostalih 11 uhapšenih lica koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima.
„Do ovog momenta je uhapšeno ukupno 12 lica“, rekao je Kojić na konferenciji za novinare u Banjaluci, ne želeći da saopšti njihova imena jer se ovaj predmet još nalazi u fazi istrage.

Kojić je rekao da je predmet protiv Dudakovića toliko čvrst da ne može nijedna odbrana, nijedan advokat da ga obore. „Apelujem na pravosudne institucije BiH, odnosno Sud BiH da se vodi pravdom i pravičnošću“, rekao je Kojić.

On je naveo da su neka od uhapšenih lica visoko pozicionirana u SDA, te „visokopozicionirani komandiri, oficiri, pa čak nosioci njihovog odlikovanja ‘zlatni ljiljan'“.

„U ovom slučaju nije došlo do cijepanja predmeta, dok je u ranijim slučajevima toga bilo od nekih postupajućih tužilaca. Ovo je trenutno od osnivanja pravosudnih institucija na nivou BiH najveći predmet po obimu zločina i po funkcijama koje su obavljala osumnjičena lica“, kaže Kojić.

On je naveo da se optužnica, koja bi trebalo vrlo brzo da bude podignuta, odnosi na period od 13. septembra 1995. godine do 10. oktobra 1995. godine, a njome je obuhvaćeno ubistvo 256 lica, dok su u ovom periodu ukupno ubijena 763 lica, od čega 263 civila.

Kojić je napomenuo da ne treba zaboraviti i ubistvo 470 srpskih vojnika koji su bili zarobljeni i nad kojima su izvršene egzekucije.

„Atif Dudaković osumnjičen je za planiranje, naređivanje i ubistva. On je vršio egzekucije na 10 lokacija i za to postoje dokazi i originalni video materijali koje je Republički centar dostavio postupajućem tužiocu“, istakao je Kojić.

On je naglasio da bi ovo krivično djelo u optužnici trebalo da bude kvalifikovano kao zločin protiv čovječnosti i etničko čišćenje srpskog naroda iz opština Sanski Most, Bosanski Petrovac, Ključ i Bosanska Krupa.

„Ovo krivično djelo odnosi se na ubistva, uništavanje imovine, hramova, crkava i manastira. Ovdje se nikako ne radi o sporadičnim incidentima, već o organizovanom i sistematičnom i planskom ubijanju zarobljenika, a što je vidljivo iz dokumentacije, izjava svjedoka i video materijala“, istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, Republički centar je operativnim radom došao do značajnih i originalnih video zapisa, a ne onih koji su prezentovani na „Jutjubu“ koji su davali prostora za dvostruko tumačenje.

„Naši video zapisi su imali veoma značajnu ulogu kako bi tužilac mogao kroz svjedoke i te video zapise i dokumentaciju u potpunosti dokumentovati ovo krivično djelo“, istakao je Kojić.

On je naveo da je Republički centar postupajućem tužiocu dostavio više od 8.000 stranica dokazne dokumentacije, dokumentaciju sa razmjena koje su obavljane u Koprivni kod Sanskog Mosta, te svu dokumentaciju koju je imao Centar na raspolaganju od 1995. godine.

Kojić je rekao da je dokumentacija dostavljena za 256 ubijenih lica prosječne starosti više od 65 godina, od kojih je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa žrtva je bila 1986. godište.

On je dodao da je za Bosanski Petrovac dostavljena dokumentacija u vezi sa masovnim grobnicama Krnjeuša, Trešnjice, Suvaja, Vedro Polje, Šelibi, Bravsko, Gornja Vođenica, a odnosi se na strijeljanje zarobljenih vojnika i civila iz motela „No 9“, grupe zarobljenih vojnika „Klekovača“, te za veliki broj pojedinačnih grobnica i asanacija.

Kojić je rekao da je za opštinu Ključ dokumentacija vezana za ekshumacije pored Pravoslavnog groblja u Ključu, te veliki broj pojedinačnih grobnica i asanacija.

Prema njegovim riječima, za Bosansku Krupu dokumentacija je vezana za ekshumacije zajedničkih izmještenih i pojedinačnih grobnica, a za opštinu Sanski Most dokumentacija je vezana za ekshumacije masovnih grobnica Kreda, Šušnjar, Šekovača, te veliki broj pojedinačnih grobnica i asanacija terena.

Kojić je zahvalio postupajućem tužiocu i njegovom timu u radu na ovom predmetu, dodajući da je Republički centar ponosan što je bio do tog tima.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH od jutros sprovode opsežnu policijsku akciju na sjeverozapadu BiH, u kojoj je, osim bivšeg komandanta takozvane Armije RBiH Atifa Dudakovića, uhapšeno još nekoliko lica koja se sumnjiče za ratni zločin.

BANJALUKA, 27. APRILA /SRNA/