Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.

Danas 28 godina poslije svečanim defileom i akademijom je obilježen još jedan rođendan i krsna slava Republike Srpske.

Scečanoj akademiji prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Među prisutnima su predstavnici Republike Srpske na nivou BiH, lideri političkih partija, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata, diplomatskog kora, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.

Svečanoj akademiji prisustvuju i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, te delegacija Srpske liste sa Kosova i Metohije predvođena predsjednikom Goranom Rakićem.