Обиљежавање 26 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој

03.05.2018.

Служењем парастоса у Храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву почело је обиљежавање 26 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године када су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено и мучено у логорима.
Обиљежавању присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и делегација парламента Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, чланови породица страдалих и бројни грађани.

Према програму обиљежавања, након парастоса, у 11.30 часова биће положени вијенци на Спомен-крсту, а од 11.45 часова предвиђено је обраћање званичника.

Овај догађај од прошле године обиљежава се у Миљевићима, умјесто на мјесту гдје се напад догодио, да би се избјегло понижавање жртава и њихових потомака.

У Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године колону ЈНА напали су припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране БиХ.

У том нападу живот су изгубила 42 војника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

Злочин у Добровољачкој још нема судски епилог, јер је правосуђе БиХ остало нијемо на доказе и на примједбе српске стране да је у Сарајеву током рата било 126 логора, као и да је у том граду страдало око 3.200 цивила српске националности.
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 3. МАЈА /СРНА/