Custom Linkovi

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da je to što je Haris Skelić sa dobojskim Okružnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice za zločine nad srpskim civilima u Derventi za kaznu zatvora od jedne godine, dodatno ponižavanje srpskih žrtava i svih onih mučenika koji su prošli logore u zgradi Doma JNA, „Rabić“ i „Polje“ u Derventi.

„Ovakvo djelovanje pravosuđa ne može doprinijeti pomirenju i satisfakciji srpskih žrtava“, rekao je Nuždić Srni i ocijenio da je to sraman i neočekivan postupak.

On je rekao da se postavlja i pitanje, ako ovako rade pravosudne institucije i tužilaštva u Republici Srpskoj, šta onda očekivati od tih institucija na nivou BiH?

„A, svi smo svjedoci kakve presude i optužnice oni donose“, upozorio je Nuždić.

Nuždić je pozvao Okružni sud u Doboju da ne prihvati ovakav sporazum o priznavanju krivice, kada ga bude razmatrao, nego da ovom počiniocu bude dosuđena adekvatna kazna koju zaslužuje prema nedjelima koje je počinio prema srpskim zatvorenicima.

Haris Skelić optužen je da je kao pripadnik 102. brigade HVO iz Dervente od aprila do juna 1992. godine u logorima u zgradi Doma JNA, „Rabić“ i „Polje“ u Derventi fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti.

U optužnici je navedeno da je Skelić fizički zlostavljao srpske civile zajedno sa trenutno nedostupnim licem čiji su inicijali S.M.

Skelić nije želio da se 24. januara u sudnici Okružnog suda u Doboju izjasni o krivici za zločine nad civilima počinjene u Derventi.

Poslije ročišta su optuženi i njegov branilac Dragan Radović sa dobojskim Okružnim tužilaštvom potpisali sporazum o priznanju krivice, koji će nakon protokola u Tužilaštvu biti dostavljen Sudu na razmatranje.

Na ročište za izjašnjenje Skelić je doveden iz pritvora u dobojskom zatvoru, u kojem se nalazi od oktobra prošle godine, kada je izručen iz Njemačke. Okružni sud u Doboju mu je krajem novembra produžio pritvor za dva mjeseca. Prethodno se nalazio u ekstradicionom pritvoru u Minhenu od 16. avgusta 2023. godine.

Izvor: Argumenti

Republički centar možete pratiti na našoj Fejsbuk i Instagram stranici i Tviter nalogu.