Custom Linkovi

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, одбрана је приложила материјале којима настоји да докаже да Махмуљин није имао ефективну контролу над одредом „Ел муџахедин“, док је тужилац указао на низ контрадикторности.

Бранилац Нермин Мулалић рекао је да је уложено више од 200 материјалних доказа који се односе на правила, прописе, наређења, надлежности, службу војне безбједности, 35. дивизију такозване Армије БиХ и сам одред, а дио докумената односи се на извјештавање и поступање према ратним заробљеницима, преноси Бирн.

Одбрана је у доказе уложила и Дејтонски споразум, гдје се, како је рекао Мулалић, дефинише статус страних држављана на територији БиХ без обзира да ли су били под нечијом ефективном контролом.

Тужилац Седин Идризовић је приговорио на релевантност већине доказа, наводећи да не види како из бројних уложених прописа, наредби, извјештаја и осталих докумената произилази да Махмуљин није имао контролу над одредом и да није био обавијештен о кршењу хуманитарних прописа.

Одбрана тврди да, ако у тим документима нису споменуте повреде међународног хуманитарног права, значи да командант за њих није знао. То је погрешно – оцијенио је Идризовић.

Мулалић је навео да тужилац не може износити приговоре релевантности који се односе на тезе одбране, јер су документи релевантни, само што Тужилаштво и одбрана имају различите погледе на њих, а Идризовић је одговорио да је желио да укаже да садржај докумената не одговара околностима на које се изводе.

Оптужница терети Махмуљина да је као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред „Ел муџахедин“, ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда „Ел муџахедин“ су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Наставак суђења је заказан за 5. фебруар.