Милорад Којић: Извјештај о Сребреници руши мантру Запада

Вансудски механизми одређивања чињеница су међународно призната метода, због чега је извјештај о страдању свих народа на подручју сребреничке регије од 1992. до 1995. године од великог значаја како би домаћа, али и међународна јавност имала потпун и објективан приказ свих догађаја у том периоду.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић говорећи о извјештају који је сачинила Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992 – 1995, а који би ускоро требао бити доступан јавности.

– Предсједавајући комисије Гидеон Грајф је рекао неколико кључних елемената. Оно што је чињеница, према дефиницији геноцида, је да се није десио нити појединачни, нити геноцид уопште, што је доказиво и кроз саме изворе и документе. Дакле, причам о ономе што је предсједавајући рекао приликом свог излагања – рекао је Којић.

ГЛАС: Извјештај је и прије објављивања дочекан веома негативно, а Ви сте оптужени да “негирате геноцид”.

КОЈИЋ: Ми у Републици Српској и српски народ уопште не спори да се у Сребреници десио злочин над Бошњацима, то је и у извјештају. Оно што је проблем што Бошњаци не желе да признају да су се над Србима десили страшни злочини у периоду од 1992. до 1995. године на подручју Подриња. Сваки покушај да се о томе говори, званичници у ФБиХ, невладине организације и јавност генерално покушавају да представе као понижавање њихове жртве. То није пут ка помирењу.

ГЛАС: Можете ли нам можете нешто више рећи о конкретним подацима у извјештају? Шта је Комисија утврдила?

КОЈИЋ: Не бих себи дао за право да говорим о бројкама док извјештај не буде објављен, јер ће ускоро бити доступан јавности на сајту Центра. Оставио бих тај дио да се јавност сама упозна. Оно што је чињеница да су констатовани злочини над српским народом у средњем Подрињу. Такође је констатовано да је почињен злочин, а не геноцид, над бошњачким народом у Сребреници.

ГЛАС: Да ли ће извјештај бити промовисан, не само домаћој, већ и међународној јавности?

КОЈИЋ: Влада РС је приликом презентације од стране предсједавајућег Комисије извјештај примила к знању. У једном од закључака је јасно и недвосмислено наведено да је извјештај потребно превести на неколико страних језика, што се и ради, и да је потребно презентовати извјештај домаћој, а превасходно и међународној јавности. Он је власништво чланова Комисије и, наравно да ће га и они презентовати сами. Ми планирамо да им помогнемо организацијом догађаја и скупова код нас, али и у свијету.

ГЛАС: Вјерујете ли да ће извјештај успјети срушити мантру која је годинама стварана са Запада?

КОЈИЋ: Наравно. Знамо да се кроз историју дешавају рехабилитације људи и, рецимо кад је у питању имовина, реституција. Као једини релевантан историјски извор покушавају се наметнути политички и идеолошки мотивисане пресуде Хашког трибунала, али оне то не могу бити. Баш због тога је важно да је ова комисија у којој су међународни експерти завршила свој рад и да ће резултати бити приказани у свијету.

Документација

ГЛАС: На који начин је радила комисија и да ли ће јавност моћи да види доказе на основу којих су дати одређени закључци?

КОЈИЋ: Мислим да је Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992 – 1995 године дала најбољи одговор о свим дешавањима у овом периоду и на овом подручју. Обрађен је велики број докумената, извора и све је наведено у извјештају. Самим тим, сви који га буду читали имаће прилику да виде конкретне доказе.