Лукић: Буде ли по праву – пресуда ће бити позитивна за генерала Младића

Адвокат Бранко Лукић, који заступа српског генерала Ратка Младића, изјавио је да је јако лоше здравствено стање некадашњег команданта Војске Републике Српске, којем 8. јуна у Хагу треба да буде изречена правоснажна пресуда, те нагласио да одбрана очекује позитиван исход уколико се судије буду држале права и доказа.

„Ја не волим да нагађам. Уколико се буде гледало право, чињенице и докази, очекујемо повољан исход и да ускоро, Боже здравља, генерал седи овде са нама. Било би боље друштво. Ако је на сцени политика, онда знамо како се то до сада радило“, рекао је Лукић за Телевизију „Пинк“.

Лукић је навео да је генерал Младић здравствено и даље врло лоше, али је снажног духа.

„Он је човек тврдог духа, али је физички оронуо, има много болести, врло често не може сам, али бори се, никада не кука и не жали се. Тако да ми од њега не можемо да чујемо у каквом је стању, док не видимо медицинску документацију. Тада видимо и у којој фази та његова здравствена катастрофа“, рекао је Лукић.

Генералов син Дарко Младић открио је да је његовом оцу прије неколико дана у Хагу позлило.

„Имао је здравствену кризу и вртоглавице. Није могао да се сети броја своје супруге, са којом се иначе чује три пута дневно“, рекао је Дарко Младић.

Генералов син је, у вези са изрицањем коначне пресуде, рекао да ће брзо доћи тај 8. јун када ће све бити јасно.

„Овде се, пре свега, ради о жалби по првостепеној пресуди. Осим што је одбрана доказала да генерал није крив, имали смо таква кршења Трибунала, да са те стране судијама не треба пуно да пониште ту пресуду. Међутим, ми не можемо да нагађамо“, рекао је Дарко Младић.

Он је навео да је одбрана тражила да генерал буде ослобођен по свим тачкама или да се процес врати на почетак.

„Он то неће моћи да издржи здравствено. Они су рекли да би он могао да побегне у таквом здравственом стању, а то је човек који не може да пређе 150 метара сам. То је цинично, једно образложење. Генерал, чак и по њиховим неким документима, није способан за суђење. То се може прочитати. Он одавно није за суђење“, каже син генерала Младића.

Међународни механизам за кривичне судове 8. јуна ће изрећи правоснажну пресуду генералу Младићу.

Ратка Младића, бившег команданта Војске Републике Српске, Хашки трибунал је 22. новембра 2017. године првостепено осудио на доживотну казну затвора.