Lica koja su počinila neke od najstravičnijih ratnih zločina nad Srbima tokom proteklog rata u BiH ni nakon skoro 30 godina nisu odgovarala za svoja zlodjela, a sudeći po “ažurnosti” nadležnih pravosudnih institucija, nikada i neće.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić povodom obilježavanja 2. i 3. maja 1992. godine, kada su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na podmukao način iz zasjede ubijena 42 vojnika JNA.

Kako je rekao, Tužilaštvo BiH je nedavno otvorilo ovaj predmet, te očekuju optužnicu, ali ostaje sporno što to nije urađeno mnogo ranije.

– Prošlo je toliko godina od ovog zločina, a još niko nije odgovarao. Bojim se da je sve svjesno rađeno. Pustili su da vrijeme i priroda učine svoje. Mnoga lica koja su učestvovala u ovom zločinu, ali i mnogim drugim, nisu više među živima – kaže Kojić dodajući da će nepravovremeni odgovor nadležnih institucija dovesti do toga da mnogi ratni zločini ostanu nekažnjeni.

Kako je rekao, zločin u Dobrovoljačkoj, te ubistvo policajca Pere Petrovića i starog srpskog svata Nikole Gardovića u Sarajevu, bili su pucnji u mir.

– Te ideje i danas žive u glavama pojedinaca, a očigledno da opstaju i zbog dosadašnjeg nerada pravosudnih institucija u BiH. Na taj način se šalju poruke da je ratne zločine nad srpskim građanima bilo dozvoljeno činiti – naglasio je on. 

Napadom u Dobrovoljačkoj na kolonu JNA, koja se povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN sa generalom Luisom Mekenzijem na čelu, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH. Vojna kolona vozila napadnuta je kada se izvlačila u mirnodopskom marševskom poretku prema postignutom dogovoru Alije Izetbegovića sa komandantom Druge vojne oblasti generalom Milutinom Kukanjcem.